ActualitateEconomie

Recesiune? Economia României a scăzut cu -0,4%

Economia României a înregistrat o scădere de -0,4% în ultimul trimestru din 2023, conform datelor furnizate de INSSE. Deși s-a înregistrat o scădere și în primul trimestru din anul precedent, statistica oficială a calculat o creștere anuală de +2%. Recesiunea este definită ca o perioadă în care economia înregistrează scăderi pentru două trimestre consecutive. În ciuda scăderii din ultimul trimestru al anului 2023, economia României a rămas cu o creștere de +1% față de aceeași perioadă a anului precedent, în ultimul trimestru din 2022.

LIVING ERA BANNER

Astfel, în ciuda revizuirii în scădere a datelor referitoare la trimestrele de vară și toamnă, și având în vedere că primul trimestru a înregistrat o scădere față de trimestrul anterior, statistica oficială a calculat o creștere totală pentru anul 2023 de +2%. Acest rezultat reflectă evoluția economiei României pe parcursul întregului an, evidențiind o anumită reziliență în ciuda unor perioade de dificultate înregistrate pe parcursul anului.

În mod normal, creșterea reală a economiei, calculată de INSSE la +2% pentru întregul an 2023, ține cont de evoluția prețurilor și ar trebui să reflecte valoarea adăugată brută și taxele pe consum dincolo de evoluția inflației. Acest indicator oferă o perspectivă mai completă asupra performanței economiei, luând în considerare inflația și ajustând creșterea nominală pentru a reflecta schimbările efective în producție și venituri.

Inițial, bugetul pentru anul 2023 a fost construit pe o creștere a economiei de +2,8%, în ciuda faptului că în anul precedent, în 2022, economia crescuse cu peste 4%, în ciuda unei inflații cu două cifre. Această discrepanță între estimările inițiale și rezultatele reale poate indica o revizuire a așteptărilor sau poate fi rezultatul unor factori neașteptate care au afectat creșterea economică în cursul anului 2023.

Economia României pe trimestre

Trimestrul I 2023 -0,7%

Trimestrul II 2023 +1,3%

Trimestrul III 2023 +0,8%

Trimestrul IV 2023 -0,4%

Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut, în trimestrul IV 2023, a înregistrat o creştere cu 2,9%. În anul 2023, comparativ cu anul 2022, Produsul intern brut s-a majorat cu 2,0%.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.