Internațional

Războiul împotriva bandelor continuă în El Salvador. 8.000 de soldați și polițiști mobilizați pentru reprimarea criminalilor

Președintele Nayib Bukele a trimis 7.000 de soldați și 1.000 de ofițeri de poliție în Cabanas pentru a-i vâna pe membrii bandelor, transmite Aljazeera.

Regiunea agricolă centrală Cabanas, în care locuiesc aproximativ 150.000 de persoane, a fost înconjurată marți de mii de soldați și ofițeri de poliție salvadorieni, ca parte a măsurilor de reprimare a activității bandelor luate de președintele Nayib Bukele.

O întreagă regiune este izolată de forțele de ordine

Bukele a impus o stare de urgență în martie 2022, în urma căreia au fost arestați zeci de mii de presupuși membri ai unor bande, acțiune care nu a rămas nesancționata de organizațiile de apărare a drepturilor omului.

Human Rights Watch și Cristosal, cu sediul în El Salvador, au documentat abuzuri pe scară largă, inclusiv dispariții forțate, arestări arbitrare și tortură.

Este pentru prima dată când o întreagă regiune este izolată de forțele de ordine care au mai intervenit în mai multe rânduri in orașe cheie pentru a efectua căutări din ușă în ușă pentru identificarea membrilor bandelor.

„Începând din această dimineață, 7.000 de soldați și 1.000 de polițiști au stabilit un gard de securitate în jurul întregului departament de Cabanas”, a scris Nayib Bukele pe Twitter, numit acum X.

„Sarcina lor va fi de a împiedica membrii bandelor să părăsească zona și de a tăia toate liniile de aprovizionare aparținând grupurilor teroriste.”

El a mai declarat că blocajul va dura până când „agenții vor putea extrage toți membrii bandei”.

Pe străzile orașelor Tejutepeque și Ilobasco au fost văzute camioane încărcate cu soldați.

A cincea intervenție de acest tip dupa violențele extreme din martie 2022

Saptămana aceasta a fost a cincea razie în masă de acest tip de la începutul represiunii. După ce un ofiter de poliție a fost ucis, guvernul a trimis in luna mai 5.000 de soldați și polițiști în localitatea Nueva Concepcion din nordul țării.

Forțele de poliție au dezmembrat mai multe tabere descrise ca fiind ascunzători ale bandelor din Cabanas în timpul unui raid anterior, în 2022.

Starea de urgență a fost impusă de președintele statului El Salvador permițând arestări fără mandat, după un weekend deosebit de sângeros din martie 2022, soldat cu 87 de morți în rândul civililor, uciși de membrii bandei.

Aproximativ 72.000 de presupuși membri ai bandei au fost arestați de atunci.

Abuzuri „sistematice” comise de El Salvador în epurarea bandelor: Amnesty International

Politicienii au adoptat saptămana trecută o măsură temporară care permite să fie judecate deodată până la 900 de persoane.

„Moartea a 132 de persoane aflate în custodia statului, detenția arbitrară, urmărirea penală în masă și încarcerarea nediscriminatorie a zeci de mii de persoane sunt incompatibile cu o strategie de securitate publică eficientă, echitabilă și durabilă”, a declarat Erika Guevara-Rosas, director pentru Americi la Amnesty International, într-un comunicat.

„Încălcarea sistematică a drepturilor omului și desființarea statului de drept nu sunt răspunsul la problemele cu care se confruntă țara”, a mai adăugat Guevara-Rosas.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *