Mediu

Războiul din Ucraina le pune piedici cercetătorilor din Antarctica

Deși Antarctica este o regiune demilitarizată, conflictul reprezintă o amenințare pentru datele climatice colectate de stația de cercetare din Ucraina.

LIVING ERA BANNER

Războiul din Ucraina se resimte și în Antarctica

Efectele războiului dintre Rusia și Ucraina se resimt în Antarctica, unde se desfășoară cea de-a 28-a expediție de cercetare a Ucrainei. În ciuda faptului că Antarctica este oficial o zonă demilitarizată, conflictul îi perturbă programul de cercetare, lucru pe care Rusia refuză să îl admită.

La stația istorică ucraineană Vernadsky, lipsa de personal cauzată de război amenință date pe care cercetătorii le consideră esențiale pentru a arăta efectele rapide ale schimbărilor climatice provocate de oameni.

Provocările cu care se confruntă programul ucrainean de cercetare în Antarctica reprezintă o pierdere pentru știință la nivel global, explică Olena Marushevska, secretar de presă al Centrului științific național ucrainean pentru Antarctica din Kiev, potrivit publicației Nature.

„Noi nu colectăm date pentru noi înșine, ci colectăm date pentru întreaga lume”, spune Marushevska.

Stația Vernadsky, inițial numită Faraday Station, a fost înființată în 1947 și transferată Ucrainei de către Marea Britanie în 1996. Aici se colectau date privind tendințele temperaturii pe termen lung, care sunt esențiale pentru studierea schimbărilor climatice.

„De zeci de ani, oamenii de știință din Antarctica consideră vestul Peninsulei Antarctice ca fiind o zonă ce se încălzește într-un ritm neobișnuit de rapidă, datorită datelor colectate la stația Vernadsky”, precizează Luis Huckstadt, ecologist antarctic de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

„Dar importanța cercetărilor efectuate la Vernadsky nu se limitează la datele privind temperatura aerului, deoarece zona respectivă are o relevanță ecologică enormă pentru întreaga comunitate antarctică”, a mai adăugat Huckstadt.

Tratatul Antarcticii din 1959 desemnează Antarctica ca zonă demilitarizată și oferă un forum pentru cooperare. Cincizeci și șase de țări au participat la semnarea tratatului, dar doar 29 sunt „părți consultative”, printre care Rusia și Ucraina, și pot vota la reuniunile anuale. Tensiunile dintre cele două națiuni au ieșit la suprafață, inclusiv la cea de-a 45-a reuniune consultativă a Tratatului Antarcticii, desfășurată la Helsinki în luna mai.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *