Internațional

Războiul din Sudan despre care nimeni nu vorbește. Mii de morți, milioane de persoane strămutate

Întreaga lume se concentrează pe războiul din Ucraina, pe care, susțin americanii și întreaga Europă, Putin l-a început. În tot acest timp, zeci de alte conflicte se desfășoară în întreaga lume, dar toți sunt ațintiți asupra „nebunului” de Vladimir Putin.

Sudan: Ziua 100 de război

Au trecut 100 de zile de lupte în Sudan, iar conflictul a provocat un număr devastator de victime, reaprinzând violențele etnice și provocând temeri că ar putea destabiliza întreaga regiune, notează publicația Al Jazeera.
 
La 15 aprilie, o rivalitate între armată și forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) a explodat în război, transformând Khartoum și zone mai largi ale capitalei într-un câmp de luptă sângeros. De atunci, luptele s-au extins, de asemenea, în regiunea Darfur, afectată de conflict, precum și în părți din statele Kordofan și Nilul Albastru.
 

O avalanșă de inițiative diplomatice pentru a opri războiul nu a oferit niciun rezultat concret, deoarece părțile rivale sunt blocate într-o bătălie pentru supraviețuire – una pe care ambele cred că o pot câștiga categoric fără a fi nevoite să se angajeze în negocieri semnificative, spun analiștii.

Ce inițiative de pace au fost încercate până în prezent?

 
În luna mai, cele două părți aflate în conflict au convenit să trimită echipe de negociatori la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a începe discuțiile mediate de Riad și Washington. Au urmat cel puțin 16 acorduri de încetare a focului – iar fiecare dintre ele a eșuat.
 
Negocierile au fost suspendate o lună mai târziu, după ce armata și-a retras participarea, acuzând RSF de lipsă de angajament.

Rapoartele sugerează că discuțiile ar putea fi reluate după ce delegația armatei s-a întors în orașul saudit la 15 iulie, dar până în prezent nu a fost făcută nicio declarație oficială.
 
Întrucât discuțiile de la Jeddah au eșuat, iar luptele au continuat, Uniunea Africană (UA) a dezvăluit propriul plan.
 
Acesta includea începerea unui dialog politic între actorii militari, civili și sociali din țară nu doar pentru a rezolva conflictul în curs, ci și pentru a stabili acorduri constituționale pentru o perioadă de tranziție și formarea unui guvern civil.
 
Spre deosebire de discuțiile de la Jeddah, la summitul UA au participat membri ai unei coaliții civile care a împărțit puterea cu armata, înainte ca generalul Abdel Fattah al-Burhan și generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de „Hemedti”, să orchestreze o lovitură de stat în 2021, punând capăt tranziției fragile a țării către democrație.
 
Dar, în afară de faptul că s-a reunit de trei ori – ultima întâlnire a avut loc la 1 iunie – și a emis declarații generale, summitul nu a produs încă niciun rezultat semnificativ.
 
Apoi a venit încercarea de negociere a Autorității Interguvernamentale pentru Dezvoltare (IGAD).
 
Organismul regional, compus din opt țări din Cornul Africii, a înființat un comitet de cvartet – din care fac parte Kenya, Etiopia, Djibouti și Sudanul de Sud – pentru a aborda criza sudaneză.
 
Însă o reuniune a IGAD din 10 iulie a fost boicotată de delegația armatei, care a acuzat Kenya, principalul sponsor al cvartetului, de lipsă de imparțialitate.
 

În schimb, armata sudaneză a salutat un summit desfășurat în capitala egipteană, Cairo, la 13 iulie, prezidat de președintele Abdel Fattah el-Sisi, cu care generalul suprem al-Burhan din Sudan se bucură de legături de lungă durată. La reuniune au participat liderii celor șapte țări vecine Sudanului, împreună cu secretarul general al Ligii Arabe și președintele Comisiei Uniunii Africane (CUA).
 
Președintele egiptean a prezentat o inițiativă prin care prezenta încetarea focului de durată, de a crea coridoare umanitare pentru asistența umanitară și de a construi un cadru de dialog care să includă toate partidele politice sudaneze.
 
Participanții la masa rotundă au convenit să formeze un mecanism ministerial compus din miniștrii de externe ai celor șapte state pentru a rezolva conflictul în curs de desfășurare. Planul a fost lăudat de armată și de RSF.
 

Prea puțină cooperare, prea multă concurență. SUA nu consideră important conflictul

Existența unor inițiative diplomatice diferite nu este benefică pentru o soluție, avertizează experții.
 
„Există un eșec flagrant al diplomației aici, vedem prea multă competiție și prea puțină cooperare”, a declarat Alan Boswell, coordonatorul de proiect al Grupului Internațional de Criză pentru Cornul Africii.
 
„Diplomația nu a fost prezentă, iar acest lucru se datorează faptului că nu este suficient de importantă pe agendă, în special pentru SUA”, a declarat Boswell.
 
Disensiunile dintre actorii regionali, care ar putea exercita presiuni asupra celor două părți beligerante pentru a accepta o încetare a focului, reprezintă un alt obstacol.
 
Emiratele Arabe Unite nu au fost implicate direct în nicio masă rotundă, iar competiția care mocnește cu Arabia Saudită ar putea fi un obstacol în calea includerii sale în orice proces.
 
De asemenea, relațiile dintre Cairo și Abu Dhabi și Addis Abeba sunt tensionate de ceva vreme, în timp ce Washingtonul s-a bucurat de vremuri mai bune cu EAU, care a refuzat să condamne agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
 
„Tensiunile existente se dovedesc a fi poate prea mari pentru ca toată lumea să se așeze la masă”, a declarat Boswell.
 
Indiferent de numărul de platforme de negociere, niciuna dintre părțile beligerante nu este cu adevărat interesată să se angajeze în negocieri în acest stadiu, a declarat Kholood Khair, expert în Sudan și director fondator al Confluence Advisory.
 
„Ambele cred că pot câștiga și [atâta timp cât] ambele cred că pot câștiga, vor continua să facă presiuni militare nu doar pentru a avea mai multă putere de negociere, ci și pentru a câștiga categoric”, a declarat Khair.
 
Cu toate acestea, ambele părți s-au arătat interesate de eforturile de mediere nu pentru a găsi o soluție, ci mai degrabă pentru a câștiga timp, obținând în același timp legitimitate internațională.
 

Civilii, în mijlocul războiului. Cel puțin 3.000 de persoane ucise

 
Civilii s-au trezit prinși în mijlocul conflictului.
 
De la începutul războiului, cel puțin 3.000 de persoane au fost ucise, au declarat autoritățile din Sudan. Aproximativ 2,6 milioane de persoane sunt strămutate, în timp ce peste 750.000 au trecut în țările vecine, arată cifrele Organizației Internaționale pentru Migrație.
 
Organizația „Save the Children” a raportat un „număr alarmant” de adolescente violate, în cazuri fiind implicate fete de doar 12 ani.
 
În Darfur, unde conflictul a căpătat o dimensiune proprie, punând comunitățile arabe împotriva membrilor tribului Masalit, care nu este arab, un număr tot mai mare de mărturii și documente descriu atacuri care merg până la purificarea etnică, comise de luptători arabi împreună cu membri ai RSF, care a negat aceste acuzații.
 

Luptele din regiunea vestică a Sudanului au reaprins temerile legate de o repetare a atrocităților care au avut loc acolo în 2003, când au fost uciși peste 300.000 de oameni.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *