Internațional

Război urban iminent în Gaza: Israel își propune să distrugă Hamas

Armata israeliană a anunțat o invazie iminentă în Fâșia Gaza, cu scopul de a „distruge complet” organizația Hamas. Această mișcare implică un război urban, cu perspective de a face numeroase victime într-o regiune dens populată, scrie El Pais.

Cu 2,3 milioane de locuitori, Fâșia Gaza se pregătește pentru o invazie terestră anunțată de armata israeliană, după o serie de bombardamente aeriene intense. Această decizie a venit în urma atacului lui Hamas asupra teritoriului israelian, care a avut loc la 7 octombrie și a dus la pierderea a 1.400 de vieți și răpirea a aproximativ 200 de persoane.

Pentru a face față acestei invazii, Israelul a ordonat populației din nordul Fâșiei Gaza să se mute spre sud, iar până în prezent, cel puțin 600.000 de palestinieni au evacuat zona, conform ONU. Cu toate acestea, situația este dificilă, iar secretarul general al ONU, António Guterres, a avertizat cu privire la pericolele acestui exod.

În timp ce Israelul a impus un „asediu complet” asupra Fâșiei Gaza, inclusiv restricții asupra aprovizionării cu apă, electricitate, alimente și combustibil, punctul de trecere Rafah, care leagă Gaza de Egipt, rămâne închis pentru refugiați și ajutor umanitar.

Israelul se pregătește pentru o operațiune complexă

De la atacul lui Hamas din octombrie, peste 2.800 de locuitori din Gaza au pierit în bombardamente, conform Ministerului Sănătății din Gaza.

Israelul a declarat că intenționează să „distrugă complet guvernul și capacitatea militară a Hamas și a altor organizații teroriste”. S-a mobilizat o mare forță militară, inclusiv 300.000 de rezerviști, în pregătirea pentru această operațiune. Cu toate acestea, Israelul nu dorește să ocupe complet Gaza, și nu a lăsat să se înțeleagă că acest teritoriu va rămâne sub control israelian pe termen lung.

Desfășurarea acestei operațiuni terestre în Gaza este complicată, deoarece războiul urban favorizează adesea apărătorul mai slab, în acest caz, Hamas, care dispune de numeroase ascunzișuri și tuneluri subterane. Această mișcare implică riscuri semnificative pentru civili, iar folosirea artileriei grele în medii urbane este o problemă sensibilă în ceea ce privește drepturile omului.

Hamas, cu moralul ridicat după atacul din octombrie, are o ideologie care promovează cultul martiriului, ceea ce îl face un adversar periculos. În timp ce Israelul a anunțat uciderea unor comandanți Hamas în bombardamentele anterioare, eliminarea totală a conducerii Hamas și încetarea influenței acesteia este o sarcină dificilă.

Această criză are implicații profunde asupra stabilității din Orientul Mijlociu și adaugă presiuni suplimentare asupra relațiilor dintre Israel și alte națiuni din regiune.

Numeroși analiști au susținut că Hamas, cu sprijinul Iranului, a orchestrat atacul pentru a contracara apropierea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel. De asemenea, au capturat ostatici ca monedă de schimb pentru eliberarea prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene, inclusiv unii fără acuzații sau proces, precum și minori, o problemă sensibilă în societatea palestiniană.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.