ActualitateInternaționalPolitică

Război diplomatic la ONU: Forța legală a rezoluției pentru Gaza

Controversa rezoluției ONU pentru Gaza: Statele Unite contestă obligativitatea, generând dispute diplomatice și juridice.

LIVING ERA BANNER

Statele Unite ale Americii au declanșat o controversă la Organizația Națiunilor Unite (ONU) prin afirmația că rezoluția referitoare la încetarea focului în Gaza este „fără caracter obligatoriu”. Această poziție a provocat dezbateri aprinse, având în vedere că majoritatea membrilor Consiliului de Securitate și numeroși experți resping această interpretare și consideră că textul este obligatoriu, chiar dacă organizația nu dispune de puterea coercitivă de a asigura respectarea acestuia din partea Israelului și Hamas, relateză El Pais.

Reacții internaționale: Controversa SUA în Consiliul de Securitate

Prin abținerea de la votul asupra rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, care solicită o încetare imediată a focului în Gaza, Statele Unite au stârnit nu doar furia Israelului, care le-a cerut să respingă prin veto textul, ci și o controversă juridică și diplomatică extinsă din cauza afirmațiilor sale potrivit cărora rezoluția – prima adoptată de la începutul războiului din Gaza – este „fără caracter obligatoriu”. Washingtonul a argumentat că această interpretare este o fentă retorică menită să minimizeze impactul public al poziției sale față de marele său aliat din Orientul Mijlociu.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, și consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, au descris Rezoluția 2728 a Consiliului de Securitate al ONU ca având „caracter neobligatoriu”. Aceste declarații au generat reacții puternice în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, organul executiv cel mai înalt al organizației, însărcinat cu menținerea păcii și securității mondiale. Reprezentanții diplomatici și experții juridici au respins însă afirmația Washingtonului. Secretarul general al ONU, António Guterres, a subliniat că rezoluțiile Consiliului sunt obligatorii conform Cartei ONU, iar mai mulți membri ai Consiliului, precum Mozambic și Sierra Leone, au invocat jurisprudența care susține această poziție.

Reprezentanții africani din Consiliul de Securitate, ambii cu pregătire juridică, au amintit de avizul consultativ al Curții Internaționale de Justiție din 1971, care a stabilit că toate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Ambasadorul algerian la ONU a fost și mai categoric, afirmând că rezoluțiile Consiliului sunt obligatorii, fără nuanțe sau excepții.

Forța obligatorie a rezoluțiilor ONU în contextul legii internaționale

În ciuda poziției SUA, care consideră rezoluția neobligatorie, există argumente solide care susțin caracterul obligatoriu al acesteia. Profesorul de drept internațional la Rutgers, Adil Haque, a subliniat că conform Cartei ONU, toate deciziile Consiliului de Securitate sunt obligatorii pentru toate statele membre, indiferent de limbajul folosit în rezoluții. El a avertizat că poziția SUA ar putea submina alte rezoluții importante, inclusiv cele susținute de aceeași țară, dacă este acceptată.

Richard Gowan, expert în problemele ONU, consideră că această controversă reflectă diferențele de interpretare și tradiții în ceea ce privește aplicarea Cartei ONU. El a explicat că Statele Unite văd termenul „a cere” ca neobligatoriu din punct de vedere juridic, spre deosebire de alți membri ai Consiliului, care consideră că acest lucru este suficient pentru a impune obligații.

În ciuda acestor dispute diplomatice și juridice, rezoluția reprezintă un semn diplomatic important, dar cu putere redusă. Lipsa unor mecanisme eficiente de aplicare și divergențele în interpretare diminuează impactul său real. În timp ce rezoluția transmite un mesaj ferm privind necesitatea încetării ostilităților, este evident că acțiunile concrete rămân esențiale pentru rezolvarea crizei din Gaza.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.