ActualitateInternațional

Proteste masive împotriva AfD din Germania: Dezbatere aprinsă privind interzicerea

Cresc îngrijorările cu privire la ascensiunea AfD, aflată pe locul al doilea în sondaje, dar întrebările privind eficacitatea unei interdicții rămân deschise.

Germanii ies în stradă în număr tot mai mare pentru a respinge ideea obscură a deportărilor în masă, discutată de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în colaborare cu neonaziști cunoscuți. Aceste demonstrații masive, care au adunat peste un milion de participanți în diferite orașe din Germania, au adus în prim-plan dezbaterea cu privire la o posibilă interdicție a AfD, partidul care se situează acum pe locul al doilea în sondaje, relatează El Pais.

Ascensiune alarmantă a AfD în sondaje

Opoziția față de AfD a crescut odată cu popularitatea sa în creștere, iar îngrijorările privind radicalizarea blocului devin evidente. Partidul se află deja pe locul al doilea în sondaje la nivel național, iar sondajele pentru alegerile regionale din septembrie indică o posibilă victorie a AfD în landurile federate Saxonia, Turingia și Brandenburg, cu un sprijin estimat de peste 30%. Această ascensiune alarmantă a determinat tot mai mulți politicieni să se întrebe dacă interzicerea AfD ar putea opri sau, cel puțin, încetini această creștere rapidă.

Dezbaterea privind interzicerea AfD a fost deschisă de copreședintele Partidului Social-Democrat german, Saskia Esken, care a sugerat că ar putea zdruncina alegătorii AfD, făcându-i să conștientizeze natura partidului pe care îl sprijină. Cu toate acestea, există îndoieli cu privire la eficacitatea unei astfel de interdicții și temeri că ar putea amplifica imaginea AfD ca victimă a sistemului politic.

Expertul în extremism de la Universitatea IU de Științe Aplicate din Erfurt, Alice Blum, subliniază că o interdicție nu ar elimina mentalitatea susținătorilor AfD, dar ar trebui analizat dacă partidul, aflat la guvernare, ar putea pune în pericol democrația germană. În timp ce susținătorii interdicției văd această măsură ca necesară pentru prevenirea reapariției fascismului, criticii avertizează că ar putea alimenta retorica victimizării, pe care AfD o exploatează deja.

Context istoric și riscuri actuale

Cu privire la trecutul istoric al Germaniei, liderii politici se gândesc la posibilitatea de a interzice AfD pentru a preveni repetarea evenimentelor din anii 1930, când partidul lui Hitler a obținut sprijinul maselor prin vot. Analizele arată că susținerea actuală pentru AfD este mai mare decât cea pentru partidul nazist la începutul anilor ’30. În contextul ascensiunii extremei drepte, dezvăluirile privind întâlniri cu neonaziști și discuții despre deportări în masă au stârnit indignare publică și au adus în prim-plan conceptul periculos de „remigrație”, folosit pentru a masca agende etno-naționaliste.

Deși politicienii de stânga sunt ferm hotărâți să interzică AfD, liderii conservatori au opinii diferite. Într-un context tehnic, scoaterea AfD în afara legii este posibilă, dar dificilă. Ultima interdicție a unui partid în Germania a avut loc în 1956, iar decizia privind AfD nu a fost încă luată. Cu îngrijorările crescânde legate de direcția politică a AfD, întrebarea cu privire la interzicere rămâne una fără răspuns clar, cu implicații profunde pentru democrația germană.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.