Tech

Propulsorul de rachetă care funcționează cu apă. Conceput să răspundă nevoilor pieței de nanosateliți

O echipă de cercetători de la Imperial College din Londra a dezvoltat un mic propulsorul de rachetă care funcționează cu apă. Acesta ar putea fi folosit pentru a manevra nanosateliți în spațiu.

Propulsorul de rachetă conceput pentru a răspunde nevoilor pieței de nanosateliți

Propulsorul poartă numele Iridium Catalysed Electrolysis CubeSat Thruster (ICE-Cube Thruster) și se folosește de electroliză pentru a funcționa, un proces care descompune apa în hidrogen și oxigen cu ajutorul unui curent electric.

În centrul ICE-Cube Thruster se află un electrolizator care funcționează cu un curent de doar 20 de wați. Atunci când apa este supusă acestui proces de electroliză, ea este divizată în hidrogen și oxigen. Hidrogenul și oxigenul sunt apoi introduse într-o cameră de combustie și într-o duză cu o lungime mai mică de 1 mm.

Obiectivul principal al acestui design este eliminiarea rezervoarelor de stocare voluminoase din construcția propulsorului, care reprezintă un obstacol semnificativ în miniaturizarea sistemelor de propulsie.

Propulsorul ICE-Cube Thruster este conceput pentru a răspunde nevoilor pieței de sateliți de mici dimensiuni, numiți și nanosateliți, cu o greutate mai mică de 10 kg. Acești sateliți miniaturali au constrângeri foarte stricte în ceea ce privește dimensiunea, greutatea, puterea și propulsoarele, ceea ce face dificilă integrarea unui sistem de propulsie convențional.

ICE-Cube Thruster a fost dezvoltat în cadrul Programului general de sprijin tehnologic (GSTP) al ESA (European Space Agency), care are ca scop reducerea riscurilor noilor tehnologii pentru aplicații spațiale. Propulsorul a fost supus mai multor teste la Imperial College din Londra, unde a atins o forță de împingere de 1,25 milinewtoni la un impuls specific de 185 de secunde în mod susținut.

Propulsorul ICE-Cube este o versiune la scară mică a propulsorului ICE-200, cu o forță de împingere mai mare, conceput tot la Imperial College London. Propulsorul ICE-200 utilizează același principiu al electrolizei apei și al catalizei cu iridiu, dar are o cameră de combustie și o duză mai mari.

Propulsorul ICE-200 Thruster a fost selectat de ESA pentru misiunea sa Lunar Pathfinder, care va demonstra serviciile de comunicații lunare în 2024.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *