Educație

Proiect de lege: Fără băuturi energizante şi ţigări electronice pentru minori

Se pare că sunt luate în considerare reguli mai stricte privind achiziționarea băuturilor energizante și a țigărilor electronice de către minori. Aceste măsuri sunt menite să protejeze sănătatea tinerilor și să prevină consumul acestor produse care pot avea efecte nocive asupra lor.

LIVING ERA BANNER

Deputatul PSD Alfred Simonis a anunțat că a depus în Parlament două proiecte de lege care propun interzicerea vânzării băuturilor energizante și a țigărilor electronice către minori.

Aceste propuneri legislative au ca scop protejarea sănătății tinerilor și prevenirea accesului acestora la produse care ar putea avea impact negativ asupra lor.

„Am depus în Parlament două iniţiative legislative prin care dorim să interzicem comercializarea către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Energizantele conţin substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor”, a scris Alfred Simonis pe Facebook.

„Prezenta propunere legislativă a apărut ca urmare a nevoii de a reduce expunerea minorilor la produse ce le pot afecta sănătatea, cum ar fi băuturile energizante.

Datoria noastră este să urmărim interesul superior al minorilor și să-i punem la adăpost pe aceștia prin prevederi legislative care să îi protejeze. În ultima perioadă a luat avânt consumul de băuturi energizante de către minori, fapt ce pune în pericol sănătatea.

Comercializarea fără restricții a unor astfel de băuturi constituie o tentație căreia numeroși minori nu-i rezistă. Un studiu realizat de INSP, la nivelul anului 2016, arată că 74% dintre subiecții având vârsta de 16-18% și 42% din cei cu vârsta peste 55 ani au consumat băuturi energizante”, arată inițiatorii proiectului.

Președintele interimar al Camerei Deputaților a subliniat că proiectul de lege privind regulile privind țigările electronice a fost propus în contextul creșterii alarmante a utilizării acestor dispozitive în unitățile de învățământ.

Cu profesorii exprimând îngrijorare cu privire la această problemă, se iau măsuri legislative pentru a reglementa utilizarea și accesul la țigările electronice, cu scopul de a proteja sănătatea și bunăstarea elevilor.

„Cât despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare”, a completat Simonis.

Este adevărat că au existat încercări anterioare de a reglementa sau interzice vânzarea băuturilor energizante persoanelor sub 18 ani. Îngrijorările cu privire la impactul asupra sănătății tinerilor și la consumul excesiv al acestor produse au generat discuții și propuneri legislative în trecut.

Cu toate acestea, implementarea unor astfel de măsuri poate întâmpina diverse obstacole și trebuie să fie bine gândită pentru a asigura eficacitatea și aplicabilitatea lor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *