ActualitateSănătate

Privați de sănătate. Din ce în ce mai mulți români aleg clinici particulare

Creșterea semnificativă a numărului de pacienți tratați în sectorul privat în primele șase luni ale anului 2023 în comparație cu aceeași perioadă din 2019 este un semn al creșterii interesului pentru serviciile medicale oferite de spitalele private. Această creștere a activității poate fi pusă pe seama mai multor factori, printre care timp redus de așteptare, variația serviciilor oferite sau condiții mai bune pentru internare.

Ca să vorbim și în cifre, numărul celor care s-au tratat la privat în primele 6 luni din 2023 este cu peste 260.000 mai mare decât aceeași perioadă din 2019.

În primele șase luni ale acestui an, în spitalele statului s-au înregistrat 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă şi circa 2,26 milioane de spitalizări de zi.

La privat, în ceea ce privește spitalizările continue creșterea este de 9,66%, cu 8.953 de pacienţi trataţi în plus, iar la spitalizările de zi există o creştere de peste 63%.

Este adevărat că accesul la serviciile medicale din clinici private poate fi costisitor pentru mulți oameni, în special pentru cei cu venituri reduse sau plătiți cu salariul minim. Alegerea între sistemul privat și cel public de sănătate depinde de mai mulți factori, cum ar fi resursele financiare ale individului sau familia sa, natura afecțiunii și calitatea serviciilor medicale dorite.

Privați de sănătate. Plătim la stat, dar mergem la privat

Românii asigurați 42 de miliarde lei anual pentru contribuțiile la sănătate, sumă dublă față de acum cinci ani! Lunar, 10% din salariul brut al fiecăuri angajat cu contract înregistrat merge către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Banii respectivi ajung la spitale și reprezintă salarii și alte costuri. Românii se pare că nu mai au încredere în sistemul statului, iar pandemia a accentuat și mai mult această neîncredere.

Rafila alocă 100 de milioane de euro spitalelor pentru digitalizare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că va aloca 100 de milioane de euro vor spitalelor pentru digitalizare.

„Începe digitalizarea a sute de spitale cu bani din PNRR! La scurt timp de la lansarea apelului de proiecte pentru digitalizarea spitalelor au fost depuse 304 proiecte! 100 de milioane de euro vor fi alocaţi spitalelor pentru digitalizare! În paralel, proiectul SIEC-ATI pentru digitalizarea a 18 Clinici ATI se află în plin proces de implementare.

Suntem susţinătorii autorităţilor locale şi a managerilor spitalelor care au vocaţia dezvoltării unui sistem medical sănătos! Cu bună credinţă şi responsabilitate investim masiv în procesul de modernizare a sistemului medical românesc!”, a scris Rafila, sâmbătă, pe Facebook.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *