ActualitateEconomie

Previziuni sumbre pentru 2025. Guvernul ar putea mări, din nou, taxele

Guvernul condus de Nicolae Ciolacu își propune să reducă deficitul bugetar în 2024 la 5% din PIB, după ce acesta a înregistrat o creștere în primele luni ale anului. Totuși, unii dintre cei mai reputați economiști din România avertizează că măsuri suplimentare vor fi necesare pentru a atinge acest obiectiv, inclusiv majorarea unor taxe în 2025.

Ar putea crește taxele în 2025?

Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank România, și Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România, asociația analiștilor financiari, susțin că perspectivele financiare ale țării sunt îngrijorătoare, iar majorarea taxelor este inevitabilă pentru a reduce deficitul bugetar. Acest pas ar putea fi necesar pentru a echilibra finanțele naționale și a menține stabilitatea economică în fața provocărilor actuale.

În ciuda opoziției pe care o poate întâmpina din partea populației și a mediului de afaceri, creșterea taxelor ar putea deveni o măsură esențială în eforturile Guvernului de a asigura sustenabilitatea bugetară și de a evita riscurile financiare pe termen lung.

„Nu vor crește taxele, dar nu pare să se prefigureze altă soluție din 2020 și pentru 2024. Este un moment de respiro, sunt alegeri, iar guvernul nu vrea să riște. Pur și simplu este un calcul electoral rațional și nu va crește taxele în 2024.

Însă, când presiunea alegerilor electorale va trece, cu siguranță vor crește taxele. Așa spun toate prognozele. Toți analiștii financiari spun că vor crește taxele. Nici Guvernul nu-și dorește să crească aceste taxe, cu siguranță, dar va fi nevoie, pentru că deficitul bugetar va trebui redus”, a explicat Răzvan Botea, la Aleph News.

Noi majorări

„Anul 2025 pare atât de îndepărtat acum, când abia a început 2024, dar contribuabilii, persoane fizice şi juridice deopotrivă, trebuie să ştie că, pe lângă creşterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni îi aşteaptă noi majorări, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate.

Este vorba despre prevederi care schimbă esenţial modul de calcul al acestora, stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022, care ar fi urmat să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2023. Ulterior, autorităţile au revenit şi au decis amânarea intrării în vigoare, pentru data de 1 ianuarie 2025.

Anul în curs a venit deja cu majorări ale altor taxe şi modificări legislative pe baza cărora povara fiscală creşte în 2024, astfel că amânarea aplicării noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost binevenită.

Este important de ştiut însă că, în urma aplicării noilor reglementări, de anul viitor, creşterea taxelor şi impozitelor pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, este inevitabilă”, se menţionează într-un material semnat de Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică, EY România, potrivit știrileprotv.ro.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.