ActualitateEconomie

Previziuni economice: euro va depăși 5 lei în 2024

Economiștii din cadrul CFA România prognozează că moneda unică europeană, euro, va depăși pragul psihologic de 5 lei în următoarele 12 luni, estimând un curs de 5,05 lei pentru un euro, mai exact începând cu 2024.

LIVING ERA BANNER

Euro va depăși 5 lei

Această evoluție este anticipată în contextul noii politici fiscale propuse de guvern, care va contribui la o inflație estimată la 6,28%. Aceste prognoze reflectă preocupările legate de impactul politicilor economice asupra cursului valutar și a ratei inflației în perioada următoare.

Economiștii din cadrul CFA România prognozează că, în cursul anului 2024, euro va depăși pragul de 5 lei, estimând un curs de 5,0541 lei pentru un euro în următoarele 12 luni.

Peste 76% dintre analiștii chestionați susțin că moneda unică va atinge 5,0097 lei în următoarele șase luni. Aceste estimări sunt realizate în contextul unui Indicator de Încredere Macroeconomică ce a înregistrat o creștere de 5,6 puncte în luna octombrie, atingând valoarea de 53,0 puncte, datorită creșterii ambelor componente ale acestuia.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o creștere semnificativă în luna octombrie, avansând cu 5,6 puncte și atingând valoarea de 53,0 puncte.

Această evoluție pozitivă este rezultatul creșterii ambelor componente ale indicatorului, reflectând optimismul cu privire la situația economică generală în perioada următoare.

„Analiștii văd de mult timp un euro la peste cinci lei, peste pragul psihologic de 5 lei, cam de vreo3-4 ani în sondajele lor.

De data aceasta, s-ar putea să aibă dreptate pentru că și guvernul, în estimările sale, vede un curs mediu de peste 5 lei pentru un euro, deci 2024 este posibil să fie anul în care acest lucru să se întâmple.

Creșterea ar fi foarte mică, dacă e să luăm procentual, dar este un prag care va avea un oarecare efect. În buzunarele noastre nu se va simți. În rest, estimările sunt în linie cu ce vedem în piață”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF la Aleph News.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.