Mediu

Planeta Pământ rămâne fără heliu

În ciuda faptului că heliul este al doilea cel mai abundent element din univers, pe Pământ devine un gaz din ce în ce mai greu de obținut.

Heliul se găsește mai greu pe Pământ

Heliul este produs prin descompunerea naturală a uraniului și a toriului radioactiv, dar acest proces durează miliarde de ani. În prezent, heliul este colectat din pungile de gaze naturale subterane, ca produs secundar al procesului de extracție a gazelor naturale.

De asemenea, heliul este extrem de ușor, iar dacă din containere este în cele din urmă transportat până la marginea atmosferei noastre, unde este îndepărtat de Pământ de vânturile solare, motiv pentru care heliul este adesea descris ca fiind singura resursă cu adevărat neregenerabilă, potrivit Societății Americane de Chimie.

„Este nevoie de multe, multe milenii pentru a produce heliul care se află aici, pe Pământ”, a declarat pentru NPR Sophia Hayes, chimist la Universitatea Washington din St. Louis.

„Este singurul element din tot tabelul periodic care scapă de pe Pământ și pleacă în spațiul cosmic.”

De ce este folositor heliul

Heliul este util pentru că rămâne incredibil de rece, are cel mai mic punct de fierbere dintre toate elementele, la -268,9°C. Această proprietate îl face deosebit de bun pentru răcirea magneților supraconductori care se găsesc în aparatele RMN și chiar pentru alimentarea rachetelor spațiale. Large Hadron Collider din Elveția are nevoie de aproximativ 120 de tone de heliu pe săptămână pentru a funcționa, potrivit Bloomberg.

„Heliul este o resursă neregenerabilă. NASA și SpaceX au nevoie de heliu pentru rachetele cu combustibil lichid. Industria RMN are nevoie de heliu. Industria farmaceutică se bazează pe heliu. La fel și Departamentul Apărării”, a declarat Bill Halperin, profesor de fizică la Universitatea Northwestern, pentru NBC News.

SUA a pus bazele Rezervei federale de heliu în anii 1920, pentru dirijabile, furnizând aproximativ 40% din heliul mondial. Rezerva ar fi trebuit să fie scoasă la vânzare în ultimii ani, dar au apărut numeroase întârzieri. Privatizarea sa o să fie făcută în următoarele luni, însă nu se știe încă ce impact va avea asupra lanțului de aprovizionare cu heliu.

Doar câteva țări au surse semnificative de heliu, printre acestea numărându-se Qatar, Tanzania și Algeria. Rusia ar fi trebuit să deschidă o nouă fabrică de heliu, dar construirea acesteia a fost oprită de un incendiu și războiul din Ucraina.

Estimările variază în ceea ce privește cantitatea de heliu rămasă în lume și cât timp va mai dura. David Cole-Hamilton este profesor de chimie la Universitatea din St Andrews și a declarat pentru Independent că lumea mai are aproximativ 10 ani de heliu dacă nu se depun mai multe eforturi pentru reciclare. Alți experți îl contrazic însă, sugerând că planeta Pământ mai are la dispoziție între 100 și 200 de ani de utilizare a heliului.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *