ActualitateTech

Peste 200.000 de cărți sunt folosite pentru a antrena inteligența artificială

Aproape 200.000 de cărți sunt utilizate pentru a antrena sistemele de inteligență artificială ale unor companii de tehnologie de vârf. Cu toate acestea, autorii cărților nu au fost informați cu privire la utilizarea operelor lor în acest scop, conform raportului CNN.

Sistemul se numește Books3 și, conform unei investigații realizate de The Atlantic, se bazează pe o colecție de cărți electronice piratate care acoperă toate genurile, de la ficțiune erotică până la poezie și proză. Aceste cărți contribuie la instruirea sistemelor AI generative în modul în care comunică și procesează informații.

Deși unele texte pentru antrenarea AI pot fi extrase din articole disponibile pe internet, sistemele AI de înaltă calitate necesită surse de text de înaltă calitate pentru a învăța limbajul în profunzime. Aici intervin cărțile. Books3 a fost deja subiectul mai multor procese împotriva companiei META și a altor companii care folosesc acest sistem pentru instruirea inteligenței artificiale.

Acum, datorită bazei de date publicate de The Atlantic săptămâna trecută, autorii au posibilitatea să verifice dacă operele lor sunt utilizate în mod specific pentru a antrena aceste sisteme AI.

„Sunt complet evidențiată și năucită, revoltată!”

„Sunt complet evidențiată și năucită. Sunt revoltată și, în același timp, mă simt total neajutorată”, a scris Mary H. K. Choi pe rețelele de socializare, după ce a descoperit că munca ei era folosită.

Choi, ale cărei roman de debut, „Emergency Contact,” a fost inclus în baza de date, și-a exprimat ulterior sentimentele într-un e-mail. Cartea sa, care se concentrează pe povestea unei tinere coreeano-americane care navighează într-o nouă relație, a fost descrisă ca fiind „profund personală”.

Inițial, lui Choi i s-a spus că povestea ei este „prea liniștită și de nișă”. Cu toate acestea, cartea a devenit ulterior un bestseller al New York Times și a câștigat un număr mare de fani din întreaga lume.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *