FilmInternațional

Pe urmele lui Dracula. Fiica vampirului ar fi îngropată la Acerenza, Italia

Se spune că Mona Lisa a trăit în Lagonegro (Potenza), că Alessandro Manzoni s-a inspirat din Monticchio (Potenza) pentru „acel braț al lacului Como” și că Leonardo da Vinci a lăsat o urmă a artei sale picturale în Basilicata. Lăsând la o parte toate acestea, există un caz care pare să nu lase loc de îndoială sau de „manipulare” a realității istorice: Vlad al III-lea, cunoscut sub numele de Contele Dracula, ar avea o legătură cu Basilicata și, în special, cu Acerenza (Potenza).

Se spune că fiica Mariei Balsa, soția contelui Giacomo Alfonso Ferrillo, care a trăit la sfârșitul anilor 1400, ar fi înmormântată acolo, notează presa italiană.

Ea a venit în Italia cu statutul de orfană și a fost adoptată de regele de Napoli Alfonso de Aragon. Ulterior, aceasta s-a căsătorit cu nepotul regelui, Alfonso. Povestea a atras atenția cercetătorilor și asociațiilor care au înființat proiectul „Pe urmele lui Dracula în Europa”.

Printre participanți se numără asociația culturală Mihai Viteazu Prahova, prezidată de Mircea Cosma, Palazzo Italia București, Asociația Lucani nei Balcani (organizație condusă de Giovanni Baldantoni), municipalitatea din Acerenza, familia Glinni și asociația românilor din Italia.

Acerenza a fost prima etapă a inițiativei. Vlad al III-lea este venerat ca un erou popular în România, precum și în alte părți ale Europei, pentru că a protejat populația de invazia turcilor. Și tocmai din România provin documentele istorice despre contele Dracula, inclusiv manuscrisul antic „Arborele familiei Dragona”, care ar atesta legătura cu Acerenza.

Totul pornește de la o efigie: lângă catedrala Aceruntine, renovată în 1520-1524 de familia Ferrillo, se remarcă în colțul din stânga sus stema familiei Balsa, care domină ca rang pe cea a familiei Ferrillo. Este un dragon: același care apare în stema lui Vlad al III-lea, aparținând Ordinului Dragonului, o coaliție de războinici nobili creată în timpul Cruciadelor pentru a contracara înaintarea musulmanilor.

Fondat de Vlad al III-lea și de Sigismund de Luxemburg, tatăl lui Alfonso de Aragon, Ordinul Dragonului s-a răspândit rapid și a fost reprezentat de ambasadorul Republicii Venețiene, Balbo, și de condottierele Filippo Scolari, care a fost unul dintre primii 24 de cavaleri fondatori ai ordinului.

Curiozitățile nu se opresc aici, deoarece catedrala este plină de referințe la vampirism, începând cu cele două creaturi monstruoase care mușcă de gât două victime, chiar la intrare.

În criptă, de altfel, se poate vedea, pe un basorelief, o reprezentare neobișnuită a demonului biblic Lilith, cunoscut pentru că apare doar noaptea și suge sângele oamenilor, în special al bebelușilor.

În fresce, bărbatul care se presupune că îl reprezintă pe Dracula este așezat cu spatele la altar, ca și cum i-ar întoarce spatele lui Dumnezeu.

Mărturii și simboluri readuc la viață legenda lui Dracula și relația sa cu Acerenza, unde, tocmai pentru a atrage turiști va fi construită în curând o bibliotecă deschisă cercetătorilor și pasionaților din întreaga lume, în care se vor găsi scrieri și documente despre „sugătorul de sânge” al Transilvaniei.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.