Internațional

Patru bărbați acuzați că au furat o toaletă de aur în valoare de peste 5 milioane de euro

Patru bărbați au fost acuzați de furtul unei toalete din aur, valoarea ei depășind cinci milioane de euro! Și nu este o toaletă oarecare. Aceasta se afla Palatul Blenheim, conacul englezesc unde s-a născut Winston Churchill.

Toaletă de aur furată

Au fost formulate acuzații împotriva a patru persoane pentru implicarea lor în furtul îndrăzneț al unei toalete din aur de 18 carate din Palatul Blenheim, transmite presa internațională.

Furtul a avut loc în 2019, iar toaleta făcea parte dintr-o instalație de artă a Palatului Blenheim. Această toaletă luxoasă, numită „America”, în valoare uimitoare de 4,8 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ ₹ 50 de crore), a fost creată de renumitul artist conceptual italian Maurizio Cattelan. Palatul Blenheim, un loc cu semnificație istorică, deține distincția de a fi locul de naștere al fostului prim-ministru al Regatului Unit, Winston Churchill.

Serviciul de urmărire penală al Coroanei (Crown Prosecution Service – CPS) a anunțat că a autorizat acuzații penale împotriva a patru persoane. Acești patru bărbați urmează să se prezinte la Tribunalul Oxford Magistrates’ Court, pe 28 noiembrie.

Potrivit Sky News, toaleta de aur a fost expusă anterior la Muzeul Guggenheim din New York în 2016, unde vizitatorii au putut să o folosească în timp ce un membru al personalului de securitate stătea de pază afară. De asemenea, muzeul a oferit-o cândva președintelui american Donald Trump, care a instalat perdele aurii atunci când s-a mutat la Casa Albă.

La momentul furtului, poliția a declarat că, deoarece toaleta fusese conectată la sistemul de instalații sanitare al palatului, îndepărtarea acesteia a provocat „daune semnificative și inundații” în clădire, un sit din patrimoniul mondial UNESCO plin de artă și mobilier valoros care atrage mii de vizitatori în fiecare an.

Dominic Hare, directorul executiv al Blenheim Palace, a declarat pentru The Guardian că spera că acest „act inutil” de furt va face opera să rămână în memoria colectivă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.