ActualitateMediu

Parlamentul European respinge reducerea pesticidelor: lovitură pentru ecologie

Într-un vot care a zguduit Dealul Verde European, miercuri, legislatorii Uniunii Europene au respins un plan ambițios de reducere a utilizării pesticidelor chimice cu 50% până în 2030 și de interzicere a acestora în zone sensibile precum parcurile publice, locurile de joacă și școli, relatează El Pais.

Această decizie a venit la mai puțin de o săptămână după ce controversatul erbicid chimic glifosat a fost prelungit pentru încă 10 ani în blocul celor 27 de națiuni.

Cu 299 de voturi împotrivă, 207 pentru, și 121 de abțineri, propunerea Comisiei executive a UE a fost respinsă, punând capăt definitiv acestei încercări legislative. Orice nouă propunere va trebui să înceapă din nou după alegerile din iunie pentru membrii Parlamentului European.

Reglementările privind pesticidele în UE, dezamăgire și controverse

Sarah Wiener, deputat ecologist și raportor al propunerii, a declarat: „Este o zi foarte neagră pentru sănătatea societății și pentru mediu, dar și pentru fermierii care trebuie să se elibereze de agro-industrie.”

Aceasta a criticat majoritatea eurodeputaților pentru prioritizarea profiturilor marilor companii agricole în detrimentul sănătății copiilor și a mediului. Wiener a subliniat că „nu va exista un nou regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor”.

Comisia Europeană a argumentat anul trecut că normele actuale care reglementează pesticidelor sunt prea slabe și nu sunt aplicate consecvent în întreaga UE.

COPA-COGECA, principalul grup agricol al UE, a salutat respingerea proiectului de lege și a subliniat nevoia de a îmbunătăți dialogul între agricultori și instituțiile UE. Grupul a considerat propunerea inițială ca fiind ideologică și fără legătură cu realitățile agriculturii, cerând soluții realiste și finanțare adecvată.

În contextul planului Uniunii Europene de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050, această respingere reprezintă o provocare pentru obiectivele ecologice ambițioase. Cu toate acestea, există îngrijorări printre liderii și legislatorii UE că legislația obligatorie și cerințele restrictive ar putea antagoniza alegătorii înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din anul următor.

Ecologie înfrântă, pesticide și politică

Grupul de stânga din Parlament a acuzat partidele de dreapta că au slăbit legislația propusă și au eliminat obiectivele obligatorii într-un mod care a făcut susținerea imposibilă.

„Obligația de a reduce utilizarea pesticidelor agricole cu cel puțin 50% până în 2030 și cerința de a reduce utilizarea pesticidelor agricole periculoase cu cel puțin 65% până în 2030 au fost respinse prin vot”, a declarat grupul într-o declarație. „Restricțiile privind utilizarea toxinelor în zonele naturale sensibile au fost complet eliminate din lege de către blocul de dreapta.”

Militantul Madeleine Coste din cadrul organizației Slow Food a subliniat dezamăgirea față de alegerea majorității Parlamentului de a susține agroindustria în detrimentul biodiversității și a sprijinului pentru micii fermieri. Această decizie contravine consensului științific privind necesitatea transformării sistemului alimentar actual.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.