ActualitateEveniment

Părinții vor primi câte 1.500 de lei pe lună, pentru fiecare copil în parte. Care sunt condițiile

Începând cu acest an, Guvernul României a introdus o măsură inovatoare pentru sprijinirea părinților angajați la firme plătitoare de impozit, oferindu-le o subvenție lunară de 1.500 de lei pentru fiecare copil în parte, destinați pentru acoperirea cheltuielilor cu creșa sau grădinița. Această inițiativă vine ca o soluție la nevoile părinților, având în vedere că anul trecut în România au fost înregistrați 530.000 de preșcolari și 30.000 de copii înscriși la creșă.

Cum poți accesa banii?

Procedura este un simplă, iar angajatorii primesc acești bani direct de la Guvern, sub forma unei scăderi din impozitul pe profit. Părinții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, demonstrând că au copii și cheltuieli cu creșa sau grădinița, cu condiția ca instituțiile respective să aibă avizul Ministerului Educației. Suma acordată nu poate depăși 1.500 de lei și poate fi mai mică, în funcție de taxa școlii.

Măsura aduce beneficii atât pentru părinți, care primesc sprijin financiar semnificativ, cât și pentru angajatori, pentru că primesc o reducere la impozitul pe profit.

Modalitățile de utilizare a acestor fonduri sunt flexibile, cu posibilitatea ca angajatorul să vireze suma direct în contul unității de învățământ sau ca părintele să achite taxele și să le deconteze ulterior de la firmă, prezentând o factură corespunzătoare.

Această inițiativă are potențialul de a facilita accesul la educație pentru copiii din România și de a reduce presiunea financiară asupra familiilor, susținând în același timp dezvoltarea firmei prin stimularea implicării angajaților.

Cresc alocațiile copiilor

Ministerul Muncii a anunțat o majorare semnificativă a alocațiilor copiilor începând cu luna ianuarie, având ca scop sprijinirea familiilor și asigurarea unei creșteri adecvate a nivelului de trai al acestora. Potrivit noii reglementări, copiii cu vârste peste 2 ani și tinerii care urmează cursuri liceale și ale școlilor profesionale vor primi o alocație lunară de 292 de lei, reflectând o creștere de 13.8% față de nivelul anterior.

În mod similar, copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani vor beneficia de o majorare substanțială, primind acum o alocație lunară de 719 lei. Această inițiativă are ca scop nu doar susținerea financiară a familiilor care au copii cu nevoi speciale, dar și asigurarea unui mediu adecvat pentru dezvoltarea acestor copii.

Prima tranșă a alocațiilor majorate va fi plătită în luna februarie.

„Alocațiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs. 3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.