ActualitateCe se mai întâmplă în lume?Internațional

Papa Francisc își cere scuze pentru o insultă la adresa LGBTQ

În urma unei reuniuni private cu episcopii italieni, Papa Francisc își cere scuze public pentru folosirea unui cuvânt vulgar, reafirmând angajamentul Bisericii Catolice de a include și respecta toți credincioșii, inclusiv comunitatea LGBTQ.

LIVING ERA BANNER

Papa Francisc și-a cerut scuze marți pentru utilizarea unui termen vulgar pentru a se referi la homosexuali, în contextul reafirmării interdicției Bisericii Catolice privind hirotonirea preoților homosexuali. Incidentul s-a petrecut în timpul unei întâlniri cu episcopii italieni pe 20 mai, scrie New York Post.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a emis o declarație în care recunoaște impactul mediatic al comentariilor lui Francisc. Declarația subliniază că papa nu a avut intenția de a jigni pe nimeni și își exprimă regretul pentru orice ofense cauzate. „Papa nu a avut niciodată intenția de a jigni sau de a se exprima în termeni homofobi și își prezintă scuzele față de cei care s-au simțit jigniți de folosirea unui termen care a fost raportat de alții,” a spus Bruni.

Contextul comentariilor

Luni, presa italiană a relatat că Francisc a folosit termenul „poponar” în timpul întâlnirii, în glumă, pentru a sublinia interdicția Vaticanului de a admite homosexualii în seminarii și de a-i hirotoni preoți. Această interdicție a fost inițial articulată într-un document din 2005 al Congregației pentru Educație Catolică și reafirmată într-un alt document din 2016. Aceste documente subliniază că Biserica nu poate admite în seminarii sau ordina bărbați care „practică homosexualitatea, prezintă tendințe homosexuale adânc înrădăcinate sau susțin așa-numita cultură gay”.

Reacția Papei Francisc și impactul cuvintelor sale

În timpul întâlnirii din 20 mai, Francisc a comentat în italiană că „există deja un aer de poponar” în seminarii, conform unor relatări din presa italiană. Acest comentariu a generat o reacție negativă, forțând Vaticanul să clarifice intențiile Papei. Bruni a subliniat că Francisc este conștient de impactul cuvintelor sale și regretă dacă acestea au fost interpretate ca fiind jignitoare.

Eforturile de incluziune ale Papei Francisc

Papa Francisc, cunoscut pentru stilul său direct și informal, a făcut anterior gafe lingvistice în italiană, care nu este limba sa maternă. Cu toate acestea, el este recunoscut pentru eforturile sale de a se apropia de comunitatea LGBTQ+. Celebrul său comentariu „Cine sunt eu să judec?” din 2013, referitor la un preot cu un trecut homosexual, a evidențiat atitudinea sa deschisă și incluzivă.

În ciuda incidentului, Papa Francisc continuă să promoveze un mesaj de incluziune și respect pentru toți membrii Bisericii Catolice. El reafirmă că Biserica trebuie să fie un loc primitor pentru toată lumea, inclusiv pentru cei din comunitatea LGBTQ+, subliniind că nu a avut intenția de a ofensa și că își prezintă scuze sincere pentru orice neînțelegere cauzată.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.