Mediu

Până în 2050 vom mânca plastic în loc de pește. Dunărea transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic

În urmă cu câțiva ani, Washington Post transmite că Dunărea aduce, în medie, peste 48 de tone de microplastice. Potrivit estimărilor, se pare că dacă va continua în ritmul acesta, se estimează că până în anul 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât peşte.

Plasticul deja este prezent în țesutul midiilor. De altfel, s-au raportar și efecte inflamatorii în funcție de forma particulelor. Mai mult, materialele din plastic și microplasticele conțin substanțe chimice pentru a adapta comportamentul materialului, care, la rândul lor, pot fi absorbite de organism atunci când sunt ingerate.

Plasticele sunt adesea confundate cu hrana

Păsările de mare și țestoasele marine confundă plasticul cu hrana, iar unele dintre ele hrănesc puii cu plastic, în timp ce, alte specii marine se încurcă în deșeurile de plastic și suferă răni.

Aproximativ 10% din particulele găsite în fluviul Dunărea au fost identificate ca rezultate în urma unor activități industriale precum procesele de producție, conversie și transport.

Poluarea Dunării

Dunărea, majestuoasa arteră fluvială care străbate Europa Centrală și de Sud, reprezintă nu doar o sursă vitală de apă, ci și un ecosistem divers și fragil. Pe malurile sale, însă, se manifestă o realitate alarmantă: problema poluării cu deșeuri plastice și impactul asupra vieții acvatice, inclusiv a populației de pești.

Dunărea, cu apele sale limpezi și peisajele sale impresionante, devine tot mai afectată de prezența crescută a deșeurilor plastice. Aceasta reprezintă o problemă globală, iar râurile mari, precum Dunărea, sunt căi de transport pentru aceste materiale poluante către mările și oceanele lumii.

Pescuitul în Dunăre, o activitate tradițională și economică importantă pentru comunitățile riverane, este amenințat de poluarea cu plastic. Deșeurile plastice pot deveni capcane mortale pentru pești, iar fragmentele mici pot intra în lanțul trofic, afectând întreaga biodiversitate a râului.

Combaterea poluării cu plastic în Dunăre implică eforturi la nivel regional și global. Implementarea sistemelor eficiente de gestionare a deșeurilor, promovarea reciclării și reducerea utilizării plasticelor de unică folosință sunt pași critici pentru protejarea acestei resurse naturale excepționale.

Organizațiile ecologiste și guvernele riverane lucrează împreună pentru a conștientiza problema și a dezvolta soluții durabile. În plus, educația privind impactul plasticului asupra mediului înconjurător și a vieții acvatice este esențială pentru schimbarea comportamentelor și practicilor consumatorilor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.