ActualitateEveniment

Ora de vară 2024. Când se dă ceasul înainte

În conformitate cu tradiția, România se pregătește să treacă la ora de vară 2024 în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Acest obicei presupune să dăm ceasurile înainte cu o oră, iar ora 3:00 devine ora 4:00, marcând astfel trecerea la ora de vară. Prin această schimbare, ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, datorită ajustării orarului. Astfel, vom avea parte de mai puțin somn.

Schimbarea orei are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2024, care a avut loc pe 20 martie. Echinocțiul de primăvară marchează momentul în care ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată de 12 ore și reprezintă începutul oficial al primăverii astronomice în emisfera nordică.

„La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii.

Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest”, informează Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit Anten 3 CNN.

Ora de vară 2024

Trecerea la ora de vară este un fenomen recurent în multe țări din întreaga lume și are ca scop economisirea energiei prin utilizarea mai eficientă a luminii naturale în perioada de vară, când zilele sunt mai lungi. Deși există diverse opinii și dezbateri cu privire la utilitatea acestei practici, schimbarea orei rămâne o tradiție încă prezentă în multe țări din întreaga lume.

Trecerea la ora de vară în 2024 este programată pentru data de 31 martie, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Acest lucru înseamnă că ultima duminică din luna martie va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore în timpul orei de iarnă.

Revenirea la ora de iarnă este programată pentru duminică, pe data de 27 octombrie 2024, când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Această schimbare aduce cu ea o noapte mai lungă, deoarece lumina solară va fi prezentă pentru mai puține ore pe cer. Așadar, când trecem la ora de iarnă, avem o oră în plus de somn, iar ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.