ActualitateEveniment

Ora de iarnă 2023. Noaptea devine mai lungă, iar ceasul se dă înapoi

Ora de iarnă este momentul în care ceasul se dă înapoi cu o oră, iar noaptea devine mai lungă. În 2023, acest lucru se va întâmpla în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie.

Istoria orelor de iarnă și de vară

Istoria schimbării orei de vară la ora standard, cunoscută și sub numele de „ora de iarnă”, este strâns legată de economisirea energiei și de dorința de a utiliza mai eficient lumina naturală a zilei.

 1. Primele încercări: Ideea de a ajusta ceasurile pentru a profita de mai multă lumină naturală în timpul verii datează din secolul al XVIII-lea. Benjamin Franklin, om de știință și diplomat american, a sugerat pentru prima dată această idee în 1784, într-o scrisoare către un ziar din Paris.
 2. Implementarea în timpul Primului Război Mondial: Prima utilizare oficială a orei de vară a avut loc în timpul Primului Război Mondial. Germania a fost una dintre primele țări care a introdus această practică în 1916, ca măsură de economisire a energiei în timpul războiului. Alte țări europene au urmat exemplul, inclusiv Marea Britanie și Franța.
 3. Abandonarea și revenirea: După încheierea Primului Război Mondial, multe țări au renunțat la ora de vară, dar au revenit la ea în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a economisi energie.
 4. Standarde internaționale: În anii 1960, Organizația Internațională de Standardizare a introdus standarde internaționale pentru ora de vară, stabilind perioade specifice de trecere la ora de vară și la cea standard. Aceasta a ajutat la coordonarea schimbărilor de oră la nivel mondial.
 5. Schimbările actuale: În prezent, se fac mulți pași pentru a ajusta ora de vară în funcție de nevoile specifice ale fiecărei țări. Multe țări din Europa și America de Nord utilizează ora de vară, în timp ce unele țări tropicale sau cu temperaturi constante pe tot parcursul anului nu aplică această practică.
 6. Dezbaterea continuă: Utilitatea orei de vară a fost subiectul dezbaterilor în continuare, cu argumente pro și contra. Unii susțin că economisesc energie și îmbunătățesc calitatea vieții, în timp ce alții consideră că pot avea un impact negativ asupra sănătății și somnului oamenilor.

Ultima zi de duminică a lunii octombrie va fi cea mai lungă din anul acesta, cu 25 de ore, iar majoritatea vor fi impactați de acest aspect. De aceea, mai jos vă prezentăm câteva modalități prin care poți ajuta organismul să se adapteze mai ușor.

Ora de iarnă. Cum te poți adapta la această trecere?

Trecerea la ora standard de iarnă poate afecta bioritmurile noastre și poate duce la simptome precum iritabilitatea, insomnie sau oboseală în timpul zilei. Cu toate acestea, există câteva modalități prin care ne putem ajuta organismul să se adapteze mai ușor la această schimbare:

 1. Ajustați treptat ora de culcare: Cu câteva zile înainte de schimbarea orei, încercați să vă culcați cu aproximativ 15-30 de minute mai devreme în fiecare seară. Acest lucru vă va ajuta să vă adaptați treptat la noua oră.
 2. Mențineți un program regulat de somn: Încercați să vă mențineți un program de somn regulat, chiar și în weekendurile în care se face schimbarea orei. O rutină de somn constantă ajută organismul să se regleze mai ușor.
 3. Evitați stimulentele înainte de culcare: Evitați cafeaua, băuturile energizante și alcoolul cu câteva ore înainte de culcare. Aceste substanțe pot afecta calitatea somnului și pot face mai dificilă adaptarea la noua oră.
 4. Faceți mișcare regulat: Exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să vă mențineți energiile și să vă reglați somnul. Totuși, evitați antrenamentele intense înainte de culcare, deoarece acestea pot avea efectul opus.
 5. Lumină naturală: Încercați să petreceți timp în aer liber în timpul zilei, mai ales în primele dimineți după schimbarea orei. Lumina naturală ajută la reglarea ritmurilor circadiene și la reducerea somnolenței.
 6. Limitați expunerea la ecrane înainte de culcare: Lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice poate afecta calitatea somnului. Încercați să limitați timpul petrecut în fața ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare.
 7. Relaxare și gestionarea stresului: Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă, vă poate ajuta să vă gestionați stresul și să vă relaxați înainte de culcare.
 8. Fiți răbdători: Adaptarea la schimbarea orei poate dura câteva zile sau chiar săptămâni pentru unele persoane. Fiți răbdători cu voi înșivă și nu vă forțați să vă adaptați imediat.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *