Actualitate

ONU ordonă Israelului să înceteze ofensiva din Gaza

Curtea Internațională de Justiție a Națiunilor Unite solicită măsuri urgente pentru protejarea palestinienilor din Rafah.

LIVING ERA BANNER

Curtea Internațională de Justiție a ONU (CIJ) a emis o hotărâre prin care solicită Israelului să înceteze imediat ofensiva militară împotriva orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza și orice altă acțiune care ar putea afecta palestinienii ca grup, măsură luată în contextul unei situații umanitare catastrofale în Fâșia Gaza, care s-a agravat, relatează El Pais.

ONU cere protejarea palestinienilor și accesul la ajutor umanitar în Gaza

Judecătorii au cerut, de asemenea, ca Israelul să permită accesul ajutorului umanitar prin punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul și să permită comisiilor de anchetă trimise de ONU să aibă acces în Gaza pentru a investiga acuzațiile de genocid. Israelul trebuie să raporteze instanței în termen de o lună despre implementarea acestor măsuri, care nu includ încetarea completă a invaziei în Gaza. Situația umanitară este considerată dezastruoasă, iar judecătorii au subliniat gravitatea circumstanțelor.

Judecatorii CIJ s-au pronuntat pentru a treia oara in cazul in care Africa de Sud a intentat un proces impotriva Israelului, acuzandu-l de posibile „acte de genocid” in Fasia Gaza. Dispozitiile solicitate vineri de CIJ au fost considerate masuri de urgenta din cauza intensificarii bombardamentelor din partea Israelului, care nu recunoaste jurisdictia instantei.

Pretoria sustine in prezent ca apararea legitima a Israelului impotriva atacurilor Hamas nu ar trebui sa conduca la violente necontrolate impotriva civililor. De la inceputul ofensivei israeliene, incepand cu atacurile Hamas din 7 octombrie, numarul victimelor din Gaza a ajuns la 35.800 de morti, conform Ministerului Sanatatii din Gaza. Potrivit lui Tembeka Ngcukaitobi, unul dintre delegatii Africii de Sud la CIJ, campania militara israeliana nu numai ca a provocat foamete, dar a distrus și infrastructura.

Controverse și acțiuni în conflictul Israel-Palestina: Drepturile și răspunsurile

In trecut, instanta a concluzionat ca exista un risc de prejudiciu ireparabil pentru dreptul palestinienilor de a fi protejati impotriva genocidului. Din acest motiv, la 26 ianuarie, s-a cerut pentru prima data ca Israelul sa adopte masurile necesare pentru a preveni astfel de acte si sa permita livrarea de ajutor umanitar esential palestinienilor.

La 28 martie, intr-o a doua runda de masuri de precautie extinse, instanta a solicitat din nou guvernului israelian sa ia masuri pentru a evita foametea in Fasia Gaza.

Guvernul israelian a raspuns ca a lansat atacul doar dupa ce Hamas a patruns pe teritoriul sau la 7 octombrie, ucigand 1.200 de persoane si luand peste 250 de ostatici, conform bilantului sau. Premierul Benjamin Netanyahu respinge orice acuzatie de genocid, iar purtatorul sau de cuvant, Avi Hyman, a declarat joi ca „nicio putere de pe pamant nu va impiedica Israelul sa-si protejeze cetatenii si sa atace Hamas in Gaza”.

Presiune diplomatică crescândă și măsuri urgente pentru protejarea palestinienilor din Gaza

Deși Israelul nu recunoaște jurisdicția CIJ, această decizie impune măsuri urgente pentru protejarea palestinienilor din Rafah. Presiunea diplomatică asupra Israelului crește, iar state precum Spania, Irlanda și Norvegia au anunțat că vor recunoaște statutul palestinian în curând.

Situația din Gaza rămâne tensionată, iar comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile din regiune. Este esențial ca măsurile urgente impuse de CIJ să fie implementate pentru a proteja viața și drepturile palestinienilor din Gaza.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.