Sănătate

Oamenii, încă speriați după COVID-19. Strategia Națională de Vaccinare a Ministerului stârnește controverse

Ministerul Sănătății a publicat în dezbatere publică Strategia Națională de Vaccinare, lucru care provoacă deja controverse în rândul populației, mai ales după ce au trebuit să se vaccineze împotriva COVID-19.

O parte a societății vorbește despre imunizarea obligatorie, dar Strategia respectivă nu prevede obligativitatea imunizării, ci aduce, în esență, mai multe acțiuni de informare și încurajare privind vaccinarea. Așadar, NU va fi obligatoriu să te vaccinezi. Este vorba despre vaccinurile pe care România le are în stoc, iar populația este informată de compensarea unor vaccinuri pentru persoanele adulte.

Partidul AUR dezinformează

Având în vedere toate aceste lucruri, partidul AUR, condus de George Simion, a organizat un protest împotriva „vaccinării obligatorii”. Practic, înainte de campania politică, AUR se agață, din nou, de tema vaccinării, o temă care sperie populația.

„Ieşim în stradă împotriva vaccinării obligatorii şi pentru apărarea drepturilor românilor! Joi, 17 august, protestăm la Ministerul Sănătăţii împotriva Strategiei de Vaccinare a ministrului Alexandru Rafila, care nu este altceva decât un plan metodic pentru a impune, pe şest, obligativitatea vaccinării şi a reprimării dreptului cetăţenilor de a alege ceea ce este mai bine pentru sănătatea lor Obligativitatea nu va creşte încrederea în sistemul de sănătate şi nici în buna intenţie a guvernanţilor”, arată postarea de miercuri pe pagina de Facebook a partidului AUR.

De altfel, reprezentanţii AUR solicită Ministerului Sănătăţii „retragerea imediată a Strategiei Naţionale de Vaccinare concepută în laboratoarele OMS şi aflată astăzi într-o pseudo-dezbatere publică”.

„Vaccinarea nu este obligatorie”, precizează ministrul Rafila

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a precizat că vaccinarea nu este şi nu va deveni obligatorie în România, iar strategia naţională de vaccinare „asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate”.

„Eu nu pot să vă explic ce gândeşte domnul Simion. Nici nu îmi propun acest lucru. Dânsul are o gândire complexă şi atunci eu nu pot să fac astfel de comentarii. În mod evident nici noi ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii de sănătate publică care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării. Ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă că noi, ca profesionişti în domeniul sănătăţii, suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat Alexandru Rafila, miercuri la Antena 3 CNN.

Ce prevede Strategia Națională de Vaccinare

Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării, notează HotNews.

  • Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție.
  • Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării. În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.
  • Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.
  • Ministerul Sănătății dorește o țară cu oameni sănătoși și protejați de boli infecțioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranță, majoritatea contestatarilor sunt vaccinați în copilărie. Și copiii sau nepoții lor au aceleași drepturi la protejarea sănătății!

CONSULTĂ DOCUMENTUL OFICIAL AL STRATEGIEI NAȚIONALE DE VACCINARE AICI

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *