Internațional

Oamenii de știință din China au descoperit o nouă specie de om arhaic

Oamenii de știință au descoperit un maxilar fosilizat într-o peșteră din estul Chinei, iar în urma analizării acestuia au concluzionat că prezintă atât trăsături antice, cât și moderne.

Descoperirea publicată în Journal of Human Evolution indică faptul că fosila veche de 300.000 de ani ar fi putut aparține unei noi specii de om arhaic.

O nouă specie de om arhaic

Specimenele au fost excavate într-o peșteră numită Hualongdong, situată în provincia Anhui din estul Chinei, unde au fost găsite în total rămășițele a 16 indivizi care datează de acum aproximativ 300.000 de ani. Fragmentele descoperite recent aparțin craniului unui tânăr de 12-13 ani, informează Nature.

Xiujie Wu, paleoantropolog la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor din Beijing, și colegii săi au notat existența craniului pentru prima dată în 2019. Un an mai târziu în 2020, în timp ce cercetau tăvile cu oase de animale găsite în peșteră, au identificat un fragment de mandibulă, care ar putea fi o altă bucată din același craniu.

Descoperirea a permis o analiză mai detaliată a oamenilor din Hualongdong, pentru a stabili locul lor în arborele genealogic uman. Însă lucrurile au devenit mai complicate când au descoperit că mandibula are atât trăsături moderne, cât și arhaice.

Osul de-a lungul liniei maxilarului este gros, o caracteristică întâlnită la speciile umane timpurii, cum ar fi Homo erectus. De asemenea, îi lipsește o bărbie adevărată, a cărei prezență este o trăsătură cheie a lui Homo sapiens. Partea mandibulei care se atașează la maxilarul superior este mai subțire decât cele ale homininilor arhaici și amintește mai mult de cea a oamenilor moderni.

Misterul se adâncește cu cât studiază mai mult speciile umane străvechi care au locuit în regiune în timpul Pleistocenului mediu și târziu, o perioadă de aproape 800.000 de ani care a precedat sfârșitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.

Analiza digitală a fosilelor confirmă ciudatele caracteristici anatomice antice și moderne. Wu spune că trăsăturile asemănătoare cu cele ale H. sapiens ale maxilarului îl diferențiază de cele ale altor hominini din Pleistocenul mijlociu. Ea adaugă că oamenii din Hualongdong ar putea reprezenta un strămoș necunoscut până acum sau o rudă apropiată a primilor H. sapiens.

Există însă o problemă cu această teorie deoarece nu toată lumea vrea să accepte ideea că oamenii moderni au apărut din strămoși asiatici și preferă să considere fosilele de H. sapiens de acum 230.000 de ani, provenite din situri din Etiopia, ca fiind cele mai vechi.

Civilizația umană în Asia de Est în timpul Pleistocenului este pusă în continuarea sub semnul întrebării din cauza lipsei mai multor fosile, potrivit lui Yameng Zhang, paleoantropolog la Universitatea Shandong din Jinan, China. El este de părere însă că numeroase specii de hominizi arhaici au locuit pe teritoriile Asiei de Est în timpul Pleistocenului mediu, o perioadă cuprinsă între aproximativ 800.000 și 126.000 de ani în urmă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *