Mediu

O rachetă americană a găurit ionosfera Pământului

Statele Unite ale Americii au stabilit un nou record, după ce au lansat un satelit pe orbită cu un preaviz de doar 27 de ore, afectând în proces ionosfera Pământului.

Lansare pe orbită în timp record

Pe 14 septembrie, s-a desfășurat misiunea „Victus Nox” (n.r.- tradus din latină = „cucerește noaptea”), la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California, care a constat în lansarea rachetei Firefly Alpha pentru a pune un satelit pe orbită.

Rapida desfășurare a operațiunii demonstrează abilitatea Statelor Unite de a-și spori capacitățile spațiale cu un preaviz minim de numai 27 de ore. Evenimentul chiar a luat prin surprindere cercetătorii comunității spațiale deoarece nu a fost anunțat sau transmis în direct.

Care sunt obiectivele misiunii

„Victus Nox” are ca scop „conștientizarea domeniului spațial”, adică îmbunătățirea monitorizării mediului orbital de către Forțele Spațiale, ce supraveghează cu vigilență orice activitate spațială sau potențială amenințare.

Lansarea nu a atras însă atenția tuturor numai pentru execuția rapidă, ci și pentru volumul imens de gaze eliberat, excesul putând fi observat de la aproximativ 2000 de km distanță, cauzând o strălucire roșie slabă și persistentă pe cer, indicând pătrunderea rachetei în ionosferă.

Cum a fost afectată ionosfera

Ionosfera este situată între 80 și 600 de kilometri deasupra suprafeței Pământului, unde gazele sunt ionizate. Găurile ionosferice se formează atunci când combustibilul pentru rachete arde în acest strat al atmosferei, între 200 și 300 de km înălțime.

Gazele de eșapament emise de rachetă cuprind dioxid de carbon și vapori de apă, ce recombină atomii de oxigen ionizați în molecule de oxigen, eliberând în timpul procesului energie sub formă de lumină. La începutul acestui an s-a întâmplat ceva similar în timpul lansării unei rachete SpaceX, numită Falcon 9, care a creat o pată roșie pe cer.

Este important de reținut că aceste găuri ionosferice nu reprezintă o amenințare pentru viața terestră și se închid în mod natural după câteva ore, când gazele recombinate revin la starea lor ionizată.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *