Tech

O echipă de cercetători a construit un motor ce funcționează în întregime cu hidrogen

Oamenii de știință din Coreea de Sud au construit primul motor pe bază de hidrogen pentru autoturisme, care ar putea să contribuie la atingerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon.

Cercetătorii coreeni au construit un motor pe bază de hidrogen

Echipa de experți din Coreea de Sud, condusă de cercetătorii Young Choi și Hong-gil Baek, a reușit să construiască „un motor pe bază de hidrogen cu injecție directă”, de 2,0 litri. Eficiența sa a fost demonstrată recent în Laboratorul de cercetare a motoarelor cu zero emisii de carbon al Hyundai-Kia Motor Company (HMC).

Hidrogenul a fost injectat direct în camera de combustie a motorului vehiculului hibrid existent al HMC, cu o presiune de peste 30 de bari. Prin utilizarea unui turbocompresor care îmbunătățește performanța motorului, echipa de cercetare a reușit să mențină o eficiență termică ridicată, permițând funcționarea stabilă a motorului pe întreaga durată a testului.

În cazul motoarele cu hidrogen convenționale, cantitatea de aer care intră în camera de ardere scade din cauza spațiului ocupat de combustibilul hidrogenat în stare gazoasă, ceea ce duce la o eficiență mai mică a combustibilului și la performanțe mai slabe ale motorului din cauza contracarării combustibilului hidrogenat și a aerului.

Motorul cu hidrogen cu injecție directă rezolvă problema menționată anterior prin injectarea combustibilului de hidrogen la presiune ridicată direct în camera de combustie.

Simultan, raportul de compresie ridicat și stratificarea combustibilului contribuie la maximizarea eficienței termice și la îmbunătățirea performanței energetice, reducând în același timp cantitatea de emisii nocive.

În comparație cu motoarele pe benzină, noul motor pe hidrogen ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 99 %, ceea ce îndeplinește cerințele Uniunii Europene pentru vehiculele cu emisii zero.

Cercetătorul principal Young Choi, de la Departamentul de Cercetare în domeniul Mobilității și Energiei Electrice al Institutului coreean de mașini și materiale, a declarat că tehnologia recent dezvoltată a motorului pe hidrogen poate contribui la înlocuirea combustibililor fosili cu combustibili pe bază de hidrogen fără emisii de carbon”, potrivit TechXplore.

Choi a mai adăugat că „prin colaborarea cu HMC, vom verifica durabilitatea motorului și, de asemenea, vom extinde aplicarea acestei tehnologii nu numai la vehiculele pentru pasageri, ci și la vehiculele comerciale și la unitățile de generare a energiei electrice”.

Cercetătorii plănuiesc să continue dezvoltarea tehnologiilor de generare a energiei electrice cu ajutorul combustibililor fără carbon pentru atingerea neutralității emisiilor.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *