Internațional

Numărul vârstnicilor din India se va dubla până în 2050

Potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), populația de vârstnici din India suferă o crestere rapidă și se prevede că aceasta se va dubla în 26 de ani, depășind numărul copiilor din țară până în 2050.

Numărul vârstnicilor din India îl va depăși pe cel al copiilor

Conform unui raport recent al UNFPA, numărul persoanelor cu vârste de 60 de ani și peste va înregistra o creștere semnificativă, trecând de la 149 de milioane, număr înregistrat în 2022, la 347 de milioane în 2050.

Studiul UNFPA mai arată că, până în 2046, vârstnicii din India vor depăși numeric copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani. Această evoluție demografică sugerează o schimbare semnificativă în structura populației indiene, cu implicații pe termen lung asupra economiei și a societății.

Estimările UNFPA mai arată că populația totală a Indiei va crește cu aproximativ 18% între 2022 și 2050, în timp ce populația în vârstă va înregistra un salt impresionant de 134%. De asemenea, grupul de vârstă cu 80 de ani și peste va înregistra o creștere uluitoare de 279% în aceeași perioadă.

Raportul subliniază că va crește numărul văduvelor, deoarece femeile au în medie o durată de viață mai lungă decât bărbații. Astfel, se impune necesitatea unor politici și programe specifice pentru a răspunde nevoilor acestor femei în vârstă.

În plus, femeile din zonele rurale ale Indiei vor fi mai afectate decât cele din zonele urbane, din cauza izolării geografice, a lipsei de transport adecvat, a insecurității financiare și a accesului limitat la servicii de sănătate. Femeile văduve în vârstă se confruntă în mod special cu izolare socială, lipsă de sprijin și o incidență crescută a bolilor care le afectează funcționalitatea.

În ceea ce privește economia, creșterea populației în vârstă va ridica probleme legate de dependența economică a acestora, dată de pierderea veniturilor și de costurile tot mai mari ale îngrijirii medicale.

Datele UNFPA arată că, în 2018, 51% dintre bărbații cu vârsta de 60 de ani și peste lucrau, în timp ce doar 22% dintre femei aveau un loc de muncă. Participarea la muncă era mai ridicată în rândul bătrânilor din zonele rurale, comparativ cu cei din zonele urbane, unde mulți bătrâni se ocupau de agricultură.

Această îmbătrânire a populației va impune necesitatea adaptării politicii sociale și economice a Indiei pentru a face față noilor provocări.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *