ActualitateEconomie

Numărul plăților electronice este în creștere

Pandemia de COVID-19 a generat schimbări semnificative în comportamentul de plată al consumatorilor din România și Ungaria, accelerând adoptarea plăților electronice și a cardurilor bancare. În timp ce numărul tranzacțiilor cu cardul a crescut în ambele țări, retragerea de numerar din bancomate a scăzut în Ungaria în trimestrul patru al anului 2023 în comparație cu anul anterior, conform datelor furnizate de Banca Națională Ungară.

În România, infrastructura pentru plățile electronice rămâne insuficientă în anumite zone rurale, ceea ce limitează utilizarea plăților cu cardul în aceste regiuni. Cu toate acestea, tendința generală este de creștere a plăților electronice, iar consumatorii din ambele țări adoptă din ce în ce mai mult plățile cu cardul și cu telefonul.

Răspândirea și adoptarea plăților electronice depind în mare măsură de existența infrastructurii necesare, cum ar fi terminalele de plată și rețeaua de internet. În acest sens, investițiile în dezvoltarea și extinderea infrastructurii de plată sunt esențiale pentru a asigura accesul la servicii financiare moderne și pentru a sprijini creșterea economică și inclusivitatea financiară.

Pandemia a accelerat schimbările în comportamentul de plată al consumatorilor din România și Ungaria, conducând la o creștere a plăților electronice și a adoptării cardurilor bancare. Cu toate acestea, este important ca autoritățile și instituțiile financiare să continue investițiile în infrastructura de plată pentru a susține această tendință și pentru a asigura o tranziție cât mai netedă și eficientă către economia digitală.

Ungaria vs. România

În Ungaria, conform datelor Băncii Naționale Ungare, observăm o tendință clară de creștere a utilizării plăților mobile, cu un impresionant avans de 35% în ceea ce privește numărul de tranzacții efectuate cu telefonul mobil. În același timp, se înregistrează o scădere de 8,6% în privința cumpărăturilor efectuate cu cardurile bancare tradiționale. Totuși, cumpărăturile realizate cu mobile wallet-uri au înregistrat o creștere semnificativă.

În România, datele furnizate de Banca Națională a României arată o creștere consistentă a numărului de carduri emise în ultimii trei ani, cu o creștere de 14% în ceea ce privește cardurile cu funcție de plată. Această tendință reflectă și încrederea crescută a consumatorilor în utilizarea plăților electronice.

Diferențele evidențiate între cele două țări sunt legate în mare parte de infrastructura disponibilă pentru plăți electronice. În Ungaria, plățile mobile sunt din ce în ce mai populare, în timp ce în România, infrastructura nu poate suporta încă o creștere semnificativă a plăților electronice. Limitările legate de numărul insuficient de POS-uri pot fi un factor care determină mulți pensionari să își primească pensiile în conturi bancare, dar să le retragă ulterior de la bancomate.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.