Mediu

Nucleul Pământului nu arată cum ne așteptam. Ce au descoperit cercetătorii

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire cu privire la nucleul interior al planetei. Cercetătorii de la Universitatea din Utah au făcut progrese semnificative în înțelegerea formării și structurii enigmaticului centru al Pământului, informează Nature.

Nucleul Pământului nu este o masă uniformă

Nucleul interior este o bilă metalică solidă din interiorul planetei noastre, care influențează câmpul magnetic al acesteia și joacă un rol crucial în susținerea vieții pe Pământ. Un studiu recent dovedește însă că nucleul interior contrazice presupunerilor anterioare. Centrul planetei noastre nu este uniform, ci mai degrabă o tapiserie, compusă din diverse „țesături”.

„Pentru prima dată am confirmat că acest tip de neomogenitate se află peste tot în interiorul nucleului interior”, explică autorul principal al studiului, Guanning Pang, într-un comunicat al universității.

În urma examinării datelor seismice provenite de la o rețea globală de detectoare, înființată inițial pentru sesizarea exploziilor nucleare, oamenii de știință au ajuns la mai multe concluzii.

Keith Koper, un alt seismolog implicat în acest studiu, subliniază că imaginarea interiorului nucleului Pământului este o provocare din cauza adâncimii sale și a caracteristicilor necunoscute, dar undele seismice generate de cutremure au furnizat informații valoroase, deoarece se propagă prin crusta, mantaua și nucleul planetei.

„Planeta s-a format din asteroizi care s-au ciocnit unul de altul și au generat extrem de multă energie. Așa că întreaga planetă, atunci când se formează, se topește”, explică Koper, conform sursei menționate anterior.

„Pur și simplu, nucleul se formează deoarece fierul este mai greu. Metalele se scufundă în mijloc, iar roca lichidă rămâne la exterior, ca după să înghețe în timp”, a mai adăugat Keith Koper.

Analiza datelor seismice, colectate în urma a 2.455 de cutremure, a scos la iveală structura și comportamentul nucleului intern al Pământului. Aceștia au descoperit că neomogenitatea nucleului intern se întărește pe măsură ce se avansează mai adânc spre centrul Pământului.

Semnificația acestei cercetări se extinde dincolo de extinderea înțelegerii noastre asupra nucleului Pământului. Ea demonstrează puterea utilizării datelor seismice pentru a descoperii informații ascunse despre planeta noastră.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *