Health&FitnessLifestyle

Niveluri ridicate de metale periculoase descoperite la consumatorii de marijuana

Persoanele care consumă exclusiv marijuana au niveluri mai ridicate de metale potențial periculoase în sânge și în urină decât cele care nu consumă marijuana, se arată într-un nou studiu.

Constatările sugerează că marijuana ar putea fi o sursă de expunere periculoase care sunt trecute cu vederea, un aspect important având în vedere creșterea consumului acesteia, notează newatlas.com.

După tutun și alcool, marijuana este cel mai frecvent consumat drog din lume. Termenii „marijuana” și „canabis” sunt deseori utilizați în mod interschimbabil, dar în timp ce canabisul descrie produsele din canabis în general, marijuana se referă în mod specific la produsele din canabis care sunt fabricate din flori, frunze, tulpini și semințe uscate ale plantei de canabis.

În SUA, în timp ce unele state și Washington DC au legalizat consumul de marijuana în scop recreativ, drogul este încă ilegal la nivel federal, ceea ce înseamnă că reglementarea contaminanților din produsele care conțin canabis rămâne nerezolvată. Acest lucru reprezintă o potențială problemă, având în vedere că planta de canabis este cunoscută pentru faptul că acumulează metale care se găsesc în apă, sol, îngrășăminte și pesticide.
 
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia au întreprins un studiu pentru a examina cât de mult metal ajunge de la plantă în organismul consumatorilor de marijuana.
 
„Deoarece planta de canabis este cunoscută ca fiind un purtător de metale, am emis ipoteza că persoanele care consumă marijuana vor avea niveluri mai ridicate de biomarker în comparație cu cele care nu consumă”, a declarat Katelyn McGraw, autorul principal al studiului.
 
„Prin urmare, rezultatele noastre indică faptul că marijuana este o sursă de expunere la cadmiu (n.r. Cadmiul este elementul chimic cu simbolul Cd și numărul atomic 48. Acest metal alb-strălucitor este asemănător din punct de vedere chimic cu alte două elemente chimice din grupa 12, zincul și mercurul. Concentrația medie a cadmiului în scoarța Pământului este intre 0.1 și 0.5 parți per milion) și plumb”.
 
Utilizând date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru anii 2005-2018, cercetătorii au clasificat 7.254 de participanți în funcție de consumul de marijuana: non-marijuana / non-tabac, exclusiv marijuana, exclusiv tutun și consum dublu de marijuana și tutun. Cinci metale au fost măsurate în sânge și 16 în urină.
 
Patru variabile au fost folosite pentru a defini consumul exclusiv de marijuana și tutun: fumatul actual de țigări, nivelul de cotinină serică, consumul de marijuana auto-raportat și consumul recent de marijuana. Nivelurile serice de cotinină reflectă expunerea recentă la nicotina din fumul de tutun.
 
După ajustarea în funcție de vârstă, sex, rasă, etnie și educație, cercetătorii au descoperit niveluri mai ridicate de cadmiu și plumb în sângele și urina participanților care au raportat consumul exclusiv de marijuana, în comparație cu cei care nu consumau marijuana/nu consumau tutun.
 
Nivelurile de cadmiu și plumb au fost, de asemenea, mai ridicate la consumatorii exclusivi de marijuana care au raportat consumul de droguri în ultimele șapte zile, nivelurile de metale scăzând odată cu creșterea timpului de la ultimul consum.
 
Consumatorii duali de marijuana și tutun au avut niveluri mai ridicate de cadmiu și plumb în comparație cu consumatorii care nu consumă marijuana/nu consumă tutun.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *