Politică

Niger își redeschide granițele la o săptămână după lovitura de stat condamnată de puterile străine

Guvernul militar din Niger a anunțat redeschiderea frontierelor cu mai mulți dintre vecinii săi, la o săptămână după lovitura de stat condamnată de puterile străine, informează Aljazeera.

Niger își redeschide granițele

Granițele statului african au fost închiese pe 26 iulie, după înlăturarea de la putere a președintelui ales în mod democratic Mohamed Bazoum, dar un purtător de cuvânt al guvernului militar a anunțat marți redeschiderea acestora la televiziunea de stat:

„Frontierele terestre și aeriene cu Algeria, Burkina Faso, Mali, Libia și Ciad sunt redeschise începând cu 1 august 2023.”

Până acum au fost deschise numai frontiere aflate în zone deșertice îndepărtate, în timp ce principalele căi de intrare în Niger pentru comerț și schimburi comerciale rămân închise din cauza restricțiilor impuse de blocul regional.

Măsurile luate de ECOWAS

Lovitura de stat din Niger a fost cea de-a șaptea preluare a puterii de către militari în mai puțin de trei ani în Africa Centrală și de Vest.

Șefii apărării din Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) urmează să înceapă miercuri o reuniune de două zile în capitala nigeriană, Abuja, pentru a discuta situația din Niger, după ce duminică ECOWAS le-a dat o săptămână soldaților să îl repună în funcție pe Bazoum sau vor fi nevoiți să recurgă la violență.

Burkina Faso și Mali, state vecine cu Niger, au avut și ele parte de câte două lovituri de stat fiecare din 2020 până în prezent, motiv pentru care s-au unit în opoziție cu restul blocului regional format din 15 națiuni.

Influența puterilor străine în regiune

Franța, Statele Unite, Germania și Italia au trupe în Niger în misiuni de contrainsurgență și de instruire, ajutând armata să lupte împotriva grupurilor legate de al-Qaeda și ISIL (ISIS).

Boris Pistorius, ministrul german al apărării, a declarat miercuri că nu există îngrijorări cu privire la siguranța soldaților germani.

Ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat, de asemenea, că orice intervenție militară occidentală pentru a restabili democrația trebuie exclusă, deoarece ar fi „percepută ca o nouă colonizare”.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *