ActualitateInternaționalMediu

Natura nu s-a vindecat în timpul pandemiei de Covid-19

În timpul pandemiei de COVID-19, oamenii au raportat mai multe apariții de animale sălbatice în zone urbane, lucru ce a generat idea greșită că în lipsa oamenilor „natura se vindecă”.

Numărul animalelor nu a crescut

Narațiunea optimistă „natura se vindecă” a apărut, împreună cu o serie de meme-uri din ce în ce mai absurde și o serie de cercetări privind schimbările raportate ale naturii.

Cole Burton, biolog conservator de la Universitatea British Columbia, a declarat în cadrul unui interviu pentru Popular Science că înțelege de ce oamenii și cercetătorii au vrut să creadă asta, dar în realitate lucrurile sunt mai complicate.

„Ce făceau animalele în răspuns la oameni era extrem de variabil, ceea ce ne-a surprins un pic”, a precizat biologul.

Folosind mii de capcane foto amplasate acum în întreaga lume, Burton și colegii săi au descoperit că, în timp ce unele locuri au înregistrat o creștere a activității mamiferelor, altele au înregistrat o scădere.

Interacțiunea umană cu habitatul natural

Oamenii reprezintă o mare amenințare pentru habitatul natural al majorității animalelor, însă cu 8 miliarde acoperind întregul Pământ, a devenit dificilă evitarea influențării mediului înconjurător.

Astfel, oamenii de știință au comparat activitatea mamiferelor pe parcursul a peste 300.000 de zile de capcană foto înainte și în timpul pandemiei, folosind date din 102 locuri din 21 de țări, în mare parte europene și nord-americane, care au inclus 5.400 de capcane foto.

În mod surprinzător, au constatat că în habitatele modificate de om, activitatea animalelor a crescut efectiv odată cu activitatea umană, cu aproximativ 25 la sută.

„Această activitate a fost mai nocturnă, sugerând că animalele care persistă în aceste medii dezvoltate pot fi atrase de subvențiile antropogenice de resurse, dar totuși încearcă să minimizeze întâlnirile cu oamenii prin împărțirea timpului”, au teoretizat cercetătorii în lucrarea lor.

Echipa a constatat că animalele carnivore și-au mărit prezența pe măsură ce activitatea noastră a scăzut. În 2021, datele științifice ale celor de la iNaturalist o creștere a populației de pume în zonele urbane în timpul carantinei din 2020.

Carnivorele s-au dovedit a fi cele mai sensibile la schimbările în activitatea umană. Atunci când activitatea noastră a crescut, prădătorii s-au retras și au devenit mai nocturni.

Impactul pandemiei asupra activității faunei sălbatice

În general, Burton și echipa sa nu au detectat nicio schimbare sistemică globală în activitatea mamiferelor în timpul pandemiei.

Munca lor sugerează că reglementarea nivelurilor activității noastre în zonele urbane în timpul nopții și în peisajele mai puțin dezvoltate ar putea fi utilă. Aceasta ar oferi speciilor spațiu pentru a efectua interacțiuni esențiale, precum prădarea, care contribuie la menținerea funcționării ecosistemelor.

Din păcate, zonele sălbatice se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea recreației în aer liber populare, a turismului, a vânătorii ilegale și a extracției de resurse.

După cum au afirmat anterior cercetătorii, observațiile crescute ale faunei sălbatice în jurul caselor noastre au fost probabil în mare parte datorate faptului că oamenii au avut timpul să le observe.

Este important să învățăm cum să împărțim planeta noastră tot mai aglomerată, deoarece până la urmă, starea noastră de bine este legată și de a animalelor care ne înconjoară. Această cercetare a fost publicată în Nature Ecology & Evolution.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.