ActualitateInternațional

NATO și Rusia în confruntare: Alianța ezită, Kremlinul avertizează

În timp ce Rusia aduce avertismente serioase și atenționează cu privire la riscul unui conflict extins, apar dezacorduri în rândul alianțelor europene cu privire la intervenția militară în Ucraina.

Marți, liderii militari de vârf din Germania și Polonia au adus clarificări ferm că nu vor trimite trupe în Ucraina, chiar în contextul în care anumite țări occidentale încep să ia în considerare posibilitatea unei intervenții, marcată de al treilea an al conflictului cu Rusia. În paralel, șeful NATO și liderii din Europa Centrală au confirmat că nu au planuri de a furniza soldați, în timp ce Kremlinul a emis un avertisment dur, menționând inevitabilitatea unui conflict direct în cazul unei implicații militare a NATO, scrie El Pais.

NATO respinge trimiterea trupelor, iar Kremlinul avertizează că un conflict direct ar fi inevitabil

Avertismentul rus a survenit la scurt timp după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că trimiterea trupelor occidentale nu ar trebui să fie „exclusă” în viitor, declarație făcută în urma unei conferințe de înalt nivel organizate la Paris, la care au participat oficiali din peste 20 de țări sprijinind Ucraina în Occident. Însă, anunțul cancelarului german Olaf Scholz a părut să contrazică această poziție, afirmând „că nu vor exista trupe terestre, soldați, pe teritoriul ucrainean care să fie trimiși acolo de statele europene sau de statele NATO”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ferm că alianța militară nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina, susținând însă sprijinul constant acordat țării încă din 2014. În cadrul unei întâlniri la Praga, premierul polonez Donald Tusk și premierul slovac Robert Fico au aderat la aceeași linie, respingând ideea trimiterii trupelor. Cu toate acestea, Fico a menționat că unele țări examinează posibilitatea încheierii de acorduri bilaterale pentru a furniza sprijin militar Ucrainei.

Kremlinul avertizează că o implicare militară a NATO ar conduce inevitabil la un conflict direct cu Rusia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat că vorbim despre inevitabilitatea unui astfel de conflict, nu doar despre probabilitate. În timp ce NATO oferă sprijin neletal, cum ar fi provizii medicale, uniforme și echipament de iarnă, unii membri individual sau în grupuri pot decide să trimită arme și muniție.

Diviziuni în Europa și îngrijorări cu privire la sprijinul american

Conferința de la Paris, care a urmat semnării acordurilor bilaterale de securitate de către Franța, Germania și Marea Britanie cu Ucraina, a adus în prim-plan îngrijorările europene cu privire la o posibilă reducere a sprijinului american și la schimbările politice din Statele Unite. Mai multe țări europene, inclusiv Franța, au exprimat sprijinul pentru inițiativa Republicii Cehe de a furniza obuze de muniție pentru Ucraina în afara Uniunii Europene, subliniind necesitatea consolidării sprijinului occidental în fața agresiunii ruse.

Cu toate acestea, lipsa unei poziții unificate în cadrul NATO și a unei strategii clare pentru susținerea Ucrainei poate crea tensiuni suplimentare în cadrul alianței și poate alimenta incertitudinea cu privire la viitorul relațiilor europene cu Rusia.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.