Ce se mai întâmplă în lume?Lifestyle

Municipiul Iaşi, unul dintre cele 55 orașe noi care se alătură Rețelei UNESCO de orașe creative

Municipiul Iași a primit o veste excelentă, deoarece a fost adăugat la lista orașelor UNESCO creative, la categoria „Literatură”. Această includere este un motiv de mândrie pentru oraș și pentru întreaga Românie, reflectând angajamentul în promovarea literaturii și culturii în Iași. Astfel, municipiul Iași va colabora cu alte orașe creative de pe mapamond pentru schimb de experiențe și dezvoltarea domeniului literaturii. Este o oportunitate de a pune în valoare cultura literară românească în context internațional, într-un efort comun cu celelalte orașe creative UNESCO.

A intrat în Rețeaua UNESCO de orașe creative, la categoria „Literatură”

Simona Mirela Miculescu, ambasadorul Delegației Permanente a României la UNESCO, a subliniat că includerea orașului Iași în lista orașelor creative UNESCO, în categoria literaturii, este o recunoaștere a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT Iași).

FILIT Iași, desfășurat timp de 11 ediții, a reușit să adune sute de profesioniști din domeniul cultural, inclusiv scriitori, traducători, editori, critici, jurnaliști, și mulți alții.

Această realizare face din acest municipiu al doilea oraș din România, după Cluj-Napoca (care a fost inclus în 2021 la categoria „Film”), care face parte din prestigioasa rețea globală a orașelor creative UNESCO. Este o recunoaștere a contribuției semnificative a orașului Iași la promovarea literaturii și culturii, consolidând poziția României în această comunitate internațională.

Rețeaua orașelor creative UNESCO numără în prezent 350 de orașe din peste 100 de țări. Această inițiativă are ca scop consolidarea parteneriatelor și colaborarea între orașele membre ale rețelei.

Orașele au fost selectate pentru a face parte din această rețea datorită contribuției lor remarcabile în 7 domenii creative distincte: artizanatul și artele populare, artele media, designul, filmul, gastronomia, literatura și muzica. Această diversitate de domenii reflectă bogăția și creativitatea culturilor din întreaga lume.

Așadar, România pare că este pe drumul cel bun și se face auzită peste hotare din ce în ce mai des.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.