AutoLifestyle

Motorul pe hidrogen care depășește performanțele unui Bugatti Chiron

AVL, una dintre companiile de top în tehnologia mobilității la nivel mondial, specializată în dezvoltarea, simularea și testarea în industria auto, a anunțat un prototip de motor cu combustie de 2.0 litri, turboalimentat cu hidrogen.

Motorul pe hidrogen care va revoluționa industria auto

Construit de departamentul de motorsport al AVL, motorul a fost în dezvoltare timp de mai mult timp ca motor de curse alimentat de hidrogen.

Motorul a fost montat pe standul de testare la sediul AVL din Graz, Austria, iar rezultatele obținute sunt impresionante. A produs 405 cai putere la 6.500 rpm și 369 lb-ft între 3.000 și 4.000 rpm. Aceasta înseamnă 203 CP (202.5 CP) pe litru.

Clubul celor cu 100 CP pe litru este deja restrâns, iar a depăși 200 de CP nu este realizat nici măcar de Bugatti Chiron (185 CP pe litru). Cel mai apropiat rival al AVL este motorul V8 twin-turbo de 6.3 litri din SSC Ultimate Aero TT, care produce 202.8 CP pe litru.

Pentru a înțelege pe deplin acest motor, trebuie mai întâi să privim diferența dintre o mașină cu hidrogen electric, precum Mirai, și o mașină cu hidrogen cu combustie, precum noul Yamaha YXZ1000R. Într-o mașină electrică, hidrogenul este folosit pentru o reacție chimică care generează electricitate pentru încărcarea bateriei, care, la rândul ei, alimentează roțile. Dar deoarece hidrogenul este și inflamabil, poate fi injectat într-un motor cu combustie tradițional.

AVL a mers un pas mai departe prin adăugarea injectării inteligente de apă PFI, care injectează apă suplimentară împreună cu aerul de admisie pentru a evita injectarea prematură. Recent, Toyota a depus o cerere de brevet pentru un sistem similar, și în ambele cazuri, se susține că acesta îmbunătățește longevitatea motorului.

Deși motorul este destinat doar aplicațiilor de motorsport deocamdată, este posibil să apară pe piață în anii care vor urma. Motorsportul este o platformă perfectă pentru testarea componentelor, iar AVL este legată de cel puțin un producător în prezent.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.