InternaționalTech

Motorul chinez cu detonare rotativă revoluționează industria aerospațială

China susține că a efectuat cu succes testarea unei drone propulsate de un motor cu detonare rotativă (RDE) în cadrul unei colaborări între Universitatea Chongqing, Institutul de Cercetare în Tehnologie Industrială și compania privată Thrust-to-Weight Ratio Engine (TWR) din Shenzhen.

Motorul cu detonare rotativă, o inovație chineză

Motorul RDE a stârnit interesul oamenilor de știință datorită capacității sale de a utiliza kerosen și de a oferi o aprindere rapidă, ceea ce deschide perspectivele atingerii unor viteze uluitoare, depășind semnificativ viteza sunetului.

Testul s-a desfășurat într-o locație nespecificată din provincia Gansu, China, unde a demonstrat faptul că drona echipată cu acest motor RDE ar putea revoluționa domeniul aeronauticii cu drone ce oferă performanțe fără precedent.

Cu toate acestea, nu au fost oferite prea multe detalii, cu excepția imaginilor eliberate care arată aprinderea motorului FB-1 Rotating Detonation Engine (FB-1 RDE) în timpul rulajului. Rămâne neclar dacă această dronă, cu o lungime de 5 metri, a fost capabilă să decoleze și să zboare o perioadă extinsă folosind acest motor, dar rapoartele din Chongqing Morning News indică faptul că testul a inclus cu succes primul zbor al dronei.

Cum funcționează RDE

Conceptul fundamental al unui motor RDE implică utilizarea unei unde de detonare care circulă în jurul unui canal circular, în care sunt injectate combustibil și oxidant prin mici orificii sau fante. După ce motorul este pornit, detonările devin auto-susținute, iar produsele de ardere sunt evacuate din canal și împinse de combustibilul și oxidantul care intră.

Această tehnologie pare să ofere o alternativă eficientă la motoarele tradiționale cu turboreactor și ramjet, care se confruntă cu limite de viteză și eficiență. În plus, în timp ce alte opțiuni, precum motoarele scramjet, necesită viteze inițiale foarte mari, RDE-urile pot porni de la zero și sunt mai ușor de întreținut.

De asemenea, trebuie menționat că RDE-urile nu sunt perfecte. Pereții interni ai motorului trebuie să reziste la șocurile constante, ceea ce presupune cerințe stricte privind integritatea structurală și rezistența materialelor.

Acestea fiind spuse, dacă testul acestui motor RDE a fost cu adevărat un succes, acesta ar putea avea un impact semnificativ asupra industriei aerospațiale, de la rachete comerciale, drone de mare viteză, până la aeronave militare și rachete ghidate.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *