ActualitateMediu

Moralitatea testării pe cefalopode este pusă sub semnul întrebării. Ce măsuri vor lua oamenii de știință

Statele Unite se gândesc serios dacă experimentarea pe cefalopode ar trebui să necesite aprobarea unui comitet de etică.

Etica testării pe cefalopode, pusă sub semnul întrebării

Cefalopodele de SUA, precum caracatițele și calmarii, s-ar putea afla curând sub protecție juridică, de care au deja parte șoarecii și maimuțele, când sunt folosite în cercetare.

Pe 7 septembrie, Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au propus pentru prima dată în istoria Statelor Unite ca proiectele de cercetare care implică cefalopode să fie aprobate de un comitet de etică înainte de a primi finanțare federală, informează publicația Nature.

„Un număr tot mai mare de dovezi demonstrează că cefalopodele posedă multe dintre mecanismele biologice necesare pentru percepția durerii”, precizează NIH pe site-ul său.

De asemenea, cefalopodele au capacități avansate de învățare și cognitive. Nevertebratele par să răspundă la anestezie într-un mod similar cu mamiferele, dar deoarece creierele cefalopodelor sunt complet diferite de cele ale mamiferelor, definirea modului în care ar trebui executată cercetarea etică va necesita studii suplimentare.

Serviciul de Sănătate Publică al SUA (PHS), ce aprobă utilizarea caracatițelor pentru experimente de către NIH și Fundația Națională pentru Știință, definește animalele ca orice vertebrat. Acesta este un argument în plus pentru implementarea unei evaluări etice a studiilor viitoare, înainte de a oferi fonduri federale.

Încă nu știm destule despre cefalopode

Robyn Crook, biolog marin la Universitatea de Stat San Francisco din California, susține că problema este mult mai complicată decât pare. Mulți oameni de știință nu știu cum să asigure bunăstarea cefalopodelor deoarece nu știu destule despre biologia lor, conform aceleiași publicații menționate mai sus.

Unul dintre exemplele oferite de Crook este că deși medicamentele opioide suprimă durerea la șoareci, nimeni nu știe dacă receptorii de durere ale cefalopodelor răspund în același mod. Fără a înțelege acest lucru este greu de spus dacă un anestezic a atenuat durerea unui animal sau pur și simplu a relaxat mușchii animalului.

„Nouăzeci la sută din ceea ce am încercat nu a fost concludent”, a declarat Robyn Crook după sute de experimente.

În Regatul Unit, Elveția, Norvegia, Canada, Australia și Noua Zeelandă este necesară aprobarea etică pentru anumite tipuri de cercetări pe cefalopode. Graziano Fiorito este biolog marin la Stațiunea Zoologică Anton Dohrn din Napoli, Italia, iar acesta a oferit mai multe recomandări cu privire la adăpostirea, îngrijirea și gestionarea adecvată a cefalopodelor în timpul cercetărilor, însă nu există încă o procedură standardizată.

În prezent, legile privind cercetarea cefalopodelor sunt complet diferite de la o țară la alta, dar cercetătorii rămân optimiști că printr-un efort internațional pot stabili cu exactitate cum trebuie tratate misterioasele nevertebrate.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *