ActualitateInternațional

Moody’s retrogradează Israel: Impactul economic al conflictului din Gaza

În urma a patru luni de intensificare a conflictului în Gaza, Israel se confruntă cu consecințe economice semnificative, inclusiv prima retrogradare a ratingului de credit de către agenția Moody’s în istoria țării.

LIVING ERA BANNER

Acest declin vine la costul mobilizării masive a rezerviștilor și găzduirii a sute de mii de persoane strămutate, adăugând riscul unui conflict major cu Hezbollah, relatează El Pais.

Israel, retrogradat de Moody’s pentru prima dată în istorie

Din 1948, Israel și-a consolidat constant ratingul de credit, devenind o putere economică și militară în regiune. Cu toate acestea, recentele patru luni de război în Gaza au schimbat peisajul, determinând Moody’s să retrogradeze ratingul de la A1 la A2, marcând o schimbare semnificativă în perspectiva economică a țării.

Investitorii și turiștii alungați de conflict au pus o presiune suplimentară asupra economiei israeliene. Mobilizarea a 300.000 de rezerviști și găzduirea a 200.000 de persoane strămutate au generat costuri semnificative. Moody’s a subliniat că riscul semnificativ provine nu doar din conflictul actual, ci și din incertitudinea privind viitorul.

Costurile și perspectivele economice

Retrogradarea ratingului de credit va avea impact asupra costului finanțării Israelului pe piețele internaționale, într-un moment în care țara intenționează să emită obligațiuni pentru a susține eforturile de război. Companiile vor găsi mai dificil să obțină fonduri din străinătate, afectând potențialul de creștere economică.

Moody’s a evidențiat că principalul factor al deciziei sale este evaluarea riscului politic crescut, precum și slăbirea instituțiilor executive și legislative ale Israelului. Incertitudinile privind rezolvarea conflictului cu Hamas și perspectivele unui conflict de amploare cu Hezbollah contribuie la această atmosferă incertă.

Costurile anticipate ale conflictului din Gaza sunt semnificative, estimându-se că vor ajunge la aproximativ 255 de miliarde de shekeli între 2023 și 2025, reprezentând 13% din PIB-ul estimat pentru 2024. Aceste cheltuieli vor afecta atât sectorul civil, cât și cel de apărare, conducând la o dublare a bugetului apărării până la sfârșitul anului 2024.

Incertitudini și riscul cu Hezbollah

Cu toate acestea, cea mai mare îngrijorare a Moody’s este legată de riscul unui conflict major cu Hezbollah. Agenția subliniază faptul că ambele părți sunt conștiente de consecințele negative ale unei escaladări, dar incertitudinea privind rezoluționarea conflictului rămâne o provocare majoră.

În ciuda minimizării raportului de către liderii israelieni, retrogradarea ratingului de credit evidențiază impactul semnificativ al conflictului asupra economiei naționale. Într-un moment în care Israel se confruntă cu multiple provocări economice și politice, direcția sa viitoare rămâne incertă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.