ActualitateInternațional

Moarte șocantă a liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi

Într-o veste frapantă, liderul opoziției ruse, Alexei Navalny, în vârstă de 47 de ani, a fost găsit mort în închisoare, la scurt timp după ce s-a simțit rău după o plimbare. Informațiile provin de la Serviciul Federal de Închisori, care a confirmat că medicii au încercat resuscitarea, dar fără succes.

Moartea sa aduce întrebări cu privire la circumstanțele exacte și la condițiile de detenție la care a fost supus, scrie El Pais după un anunț al agenției de presă de stat RIA Novosti.

Parcursul tragic al lui Alexei Navalnîi în sistemul penitenciar rus

Navalnzi, un disident cunoscut și adversar vocal al Kremlinului, a fost condamnat la 19 ani de închisoare în august 2023 pentru susținerea extremismului, într-un proces contestat de susținătorii săi și criticii internaționali. Această condamnare se adăuga la cea inițială din martie 2022, când a primit 9 ani de închisoare pentru acuzații de fraudă pe care susținătorii săi le consideră fabricate de către Kremlin.

În decembrie 2023, asociații disidentului au fost alertați de dispariția sa timp de trei săptămâni, iar ulterior a fost transferat la Colonia Lupilor Polari din regiunea Yamalo-Nenets. Această închisoare notorie, cunoscută pentru condițiile severe, a devenit ultimul loc de detenție al lui Navalnîi.

Reacții și îngrijorări în urma morții lui Alexei Navalnîi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea opozantului, iar serviciul penitenciar a început o investigație conform procedurilor standard. Între timp, avocații lui Navalnîi sunt în drum spre închisoare pentru a obține informații suplimentare cu privire la circumstanțele decesului.

Această tragedie survine în contextul îngrijorărilor anterioare privind starea de sănătate a lui Navalnîi, evidențiate de o scrisoare a peste 170 de medici trimisă lui Putin la începutul anului 2023. Aceștia subliniau condițiile de detenție și aspectul fizic al opozantului, exprimând îngrijorări serioase pentru viața și sănătatea sa.

Opozantul rus a fost în centrul atenției internaționale după otrăvirea sa în 2020, pe care serviciile de informații occidentale au legat-o de implicarea Kremlinului. În ciuda stării sale precare, justiția rusă a continuat să-l țină în detenție, iar moartea sa adâncește acum controversele legate de sistemul penitenciar și de tratamentul opozanților politici în Rusia.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.