Internațional

Moarte asistată în Franța. Când va fi promulgată legea

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut cunoscut un proiect de lege care facilitează accesul la „moartea asistată” pentru persoanele cu o „boală incurabilă”, în condițiile unui pronostic vital angajat și care suferă de dureri refractare.

Textul acestui proiect de lege urmează să fie prezentat Consiliului de Miniștri în luna aprilie. După aceasta, va fi supus examinării într-o ședință plenară programată pentru data de 27 mai, conform declarațiilor făcute de Premierul Gabriel Attal.

Moarte asistată în Franța

Emmanuel Macron a precizat că pacienții adulți, care „au discernământ deplin și complet”, care suferă de o „boală incurabilă” cu un „prognostic vital angajat pe termen scurt sau mediu” și care se confruntă cu dureri „refractare”, vor avea posibilitatea să solicite ajutor pentru a muri. Este important de menționat că această propunere exclude pacienții cu afecțiuni psihiatrice sau neurodegenerative, precum Alzheimer.

Prin folosirea termenului de „moarte asistată”, Macron a decis să evite termenii de „eutanasie” și „sinucidere asistată”. Motivul este că, în viziunea sa, primul termen nu ține cont de consimțământul pacientului, în timp ce al doilea ar implica o „alegere liberă și necondiționată a unei persoane de a dispune de viața sa”. Potrivit lui Macron, această lege ar oferi posibilitatea de a „alege răul mai mic atunci când moartea este deja inevitabilă”.

Conform propunerii, cererea pentru moarte asistată trebuie evaluată „colectiv” de către echipa medicală. În cazul în care se obține un aviz favorabil, persoanei în cauză i se va prescrie o substanță letală, pe care o poate administra singură sau cu ajutorul unui terț în situația în care „nu este în stare fizică să facă acest lucru”.

Terțul poate fi o rudă desemnată de pacient sau un îngrijitor. Procedura poate avea loc atât într-un spital, cât și acasă sau într-un azil de bătrâni. După ce pacientul a făcut solicitarea, răspunsul trebuie oferit în termen de cel puțin două zile și cel mult cincisprezece zile și va fi valabil timp de trei luni, perioadă în care pacientul poate reveni asupra deciziei.

Această propunere se bazează pe un aviz emis de Comitetul Național Consultativ de Etică și pe concluziile Convenției cetățenești care a fost mobilizată pe această temă. O „reflecție transpartizană” a studiat, de asemenea, această chestiune timp de un an înainte de formularea propunerii.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.