ActualitateTech

Misterul apei de pe Marte se adâncește

Cercetările indică faptul că Marte obișnuia să aibă o reîncărcare minimă a apelor subterane, diferind semnificativ de dinamica apei de pe Pământ. Lucru ce a influențat semnificativ modul în care cercetătorii înțelegeau climatul de pe Planeta Roșie.

LIVING ERA BANNER

Circuitul apei de pe Marte

Înregistrările geologice ale Planetei Roșii arată dovezi ale apei curgând la suprafață, de la deltele de râuri până la văile sculptate de inundații masive.

Un nou studiu arată însă că, indiferent cât de multe ploi au căzut pe suprafața Marteului antic, foarte puțină apă s-a scurs într-un acvifer din înălțimile sudice ale planetei.

Un student absolvent al Universității din Austin, Texas,  a făcut descoperirea modelând dinamica reîncărcării apelor subterane pentru acvifer folosind o gamă de metode, de la simulări virtuale la simple calcule pe hârtie.

Indiferent de gradul de complexitate, rezultatele au condus către aceeași concluzie: o reîncărcare infimă de 0,03 milimetri de apă subterană pe an în medie. Mai exact, indiferent unde plouă pe suprafața planetei, în medie doar 0,03 milimetri pe an ar fi putut intra în acvifer și totuși ar fi produs formele de relief care există pe planeta astăzi.

Aceste constatări pot ajuta oamenii de știință să limiteze condițiile climatice capabile să producă ploi pe Marte în perioada sa timpurie.

„Faptul că apa subterană nu este un proces atât de important ar putea însemna că altele sunt”, a declarat Eric Hiatt, coordonatorul studiului. „Ar putea să mărească importanța scurgerilor, sau ar putea însemna că pur și simplu nu a plouat atât de mult pe Marte. Dar este fundamental diferit față de modul în care ne gândim la apă pe Pământ”, a mai adăugat Hiatt, potrivit SciTechDaily.

Rezultatele au fost publicate în revista Icarus. Ceilalți tineri cercetători care au fost implicați în scrierea lucrării sunt Mohammad Afzal Shadab, student la doctorat la Școala Jackson, și membrii facultății Sean Gulick, Timothy Goudge și Marc Hesse.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.