LifestyleTravel

Micul stat european, cu propria monedă și imn național, unde trăiește o singură persoană

Sealand, cunoscut și sub numele de Principatul Sealand, este o micronațiune situată pe o platformă marină abandonată în Marea Nordului. Fondată în 1967 de către Roy Bates, Sealand este considerată de către creatorii săi ca fiind o națiune independentă. Cu toate acestea, majoritatea statelor și organizațiilor internaționale nu o recunosc ca entitate suverană.

Cu un singur locuitor permanent, Sealand are propriul imn, monedă și chiar pașaport. Platforma marină este situată la aproximativ 12 km de coasta Angliei și inițial a fost folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca o fortă anti-aeriană. Roy Bates a proclamat Sealand ca națiune independentă în 1967, iar de atunci a existat o istorie tumultoasă a încercărilor de recunoaștere internațională și a diferitelor evenimente legate de Sealand.

Cel mai mic stat din lume, Sealand

În 1967, Sealand a fost fondată ca principat suveran pe o fortăreață militară, la 1 km de țărmul estic al Marii Britanii. Istoria și aventura Sealandului au fost definite de încercări de invazie armată, de lupte juridice, de contracararea unei lovituri de stat și de supraviețuirea unor dezastre naturale, rămânând în același timp cu o independență feroce, se arată pe site-ul oficial.

Din acest spirit s-a născut motto-ul nostru național: „E Mare Libertas” (Din mare, libertate). La declararea independenței, familia fondatoare Bates a ridicat steagul Sealand, promițând libertate și dreptate pentru toți cei care trăiau sub el.

În urma acestei declarații, Sealand a creat tot ceea ce te-ai aștepta de la o țară independentă: un guvern funcțional, pașapoarte, o populație permanentă, o constituție, o monedă, timbre și mijloacele de a ne apăra suveranitatea. Astăzi, familia Bates guvernează micul stat în calitate de conducători regali ereditari.

Cu toate că Sealand a avut un impact semnificativ asupra imaginilor utopice ale micronațiunilor, statutul său actual este nesigur. Întrebările legate de recunoașterea internațională și de sustenabilitatea pe termen lung a acestei mici entități își așteaptă încă răspunsul.

Sealand rămâne un fenomen unic în lumea micronațiunilor, oferind o perspectivă intrigantă asupra complexității conceptului de suveranitate și independență în secolul XXI. Cu o istorie plină de evenimente neobișnuite, Sealand continuă să stârnească interesul și curiozitatea celor interesați de astfel de fenomene neconvenționale.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.