ActualitateJustiție

Meta, în fața acuzațiilor: Platforme concepute intenționat pentru a atrage copiii

Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, se confruntă cu acuzații serioase conform unui document dezvăluit recent de către un tribunal.

Conform acestui document, Meta și-ar fi proiectat cu bună știință platformele sociale pentru a atrage copiii, menținând în același timp tăcerea cu privire la milioanele de plângeri primite cu privire la utilizatorii minori pe Instagram, relateaza El Pais.

Consecințe serioase pentru neglijarea utilizatorilor minori

Plângerea, inițial dezvăluită sub formă redactată, a fost declanșatoarea unui proces înregistrat la sfârșitul lunii octombrie de procurorii generali din 33 de state. Documentele prezentate în cadrul acestei plângeri susțin că Meta a recunoscut în mod intern că produsele sale au fost concepute pentru a exploata deficiențele psihologiei tinerilor, cum ar fi comportamentul impulsiv și susceptibilitatea la presiunea colegilor.

În plus, plângerea evidențiază că Facebook și Instagram erau populare printre copiii sub 13 ani, deși politica companiei interzicea explicit utilizarea serviciului de către această categorie de vârstă. Rapoartele indică faptul că Meta a dezactivat doar o mică parte din conturile minorilor, chiar dacă primea milioane de plângeri cu privire la acestea pe platforma Instagram.

Meta a reacționat la aceste acuzații, declarând pentru The Associated Press că plângerea denaturează activitatea sa, insistând că a investit în peste 30 de instrumente pentru a face experiența online sigură pentru adolescenți și părinți.

O revelație despre lipsa de entuziasm față de siguranța copiilor

În privința restricțiilor de vârstă, Meta a afirmat că verificarea acestora este o „provocare complexă a industriei” și a susținut transferarea responsabilității controlului către magazinele de aplicații și părinți. Compania abordează această problemă în contextul unei posibile legislații federale care ar obliga magazinele de aplicații să obțină aprobarea părinților pentru descărcarea de aplicații de către tinerii sub 16 ani.

În spatele culiselor, documentele dezvăluie o discuție internă din 2019 în care un director de siguranță de la Facebook sugera că măsurile severe împotriva utilizatorilor mai tineri ar putea afecta afacerile companiei. Cu toate acestea, un an mai târziu, același executiv exprima frustrarea față de lipsa de entuziasm din partea Facebook pentru identificarea și eliminarea copiilor mai tineri de pe platformele sale.

Plângerea aduce în atenție faptul că, în anumite momente, Meta avea până la 2,5 milioane de conturi de copii așteptând să fie luate măsuri. Aceste dezvăluiri alimentează preocupările cu privire la modul în care platformele sociale gestionează securitatea și protecția minorilor online.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.