Internațional

Medierea Qatarului aduce acasă copiii ucraineni separați de Rusia

Qatarul a reușit să medieze un acord între Rusia și Ucraina pentru repatrierea a patru copii ucraineni, în ceea ce se anunță a fi prima fază a unui efort mai amplu de readucere a unor mii de copii ucraineni separați de familiile lor în timpul conflictului din estul Ucrainei. Acest succes a fost obținut după luni de negocieri secrete, arătând potențialul pentru soluționarea acestei crize umanitare de durată, relateaza Al Jazeera.

Copiii, cu vârste cuprinse între doi și 17 ani, au fost aduși la ambasada Qatarului din Moscova, care a jucat un rol crucial în coordonarea acestui efort de repatriere. Delegația qatareză i-a însoțit pe micuți și pe familiile lor până la destinație, asigurând astfel că acest proces de revenire a fost cât mai lin și fără incidente.

Mai mulți oficiali din Qatar și-au exprimat bucuria față de acest succes și au subliniat importanța cooperării dintre Qatar, Rusia și Ucraina în acest demers umanitar. Ministrul de stat pentru Cooperare Internațională din Qatar, Lolwah al-Khater, a declarat că: „Astăzi, sărbătorim puterea unității, întrucât suntem martorii reunificării copiilor și a familiilor lor. Îmi exprim cea mai profundă recunoștință față de statul rus… și față de statul ucrainean… Eforturile lor neobosite, alături de angajamentul statului Qatar, au fost esențiale pentru a facilita acest succes emoționant.”

„Rămânem hotărâți în angajamentul nostru față de această cauză umanitară și sperăm ca colaborarea noastră să rămână un simbol inspirat al speranței și compasiunii.”

Controverse și speranță în cazul copiilor ucraineni separati de familiile lor

Criza copiilor ucraineni separați de familiile lor a devenit tot mai urgentă în ultimii ani, pe măsură ce Ucraina a susținut că până la 20.000 de copii au fost transferați în Rusia sau pe teritoriul pe care îl controlează. În 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care a făcut mai ușor pentru ruși să adopte copii ucraineni fără îngrijire părintească.

Această acțiune a fost criticată și de comunitatea internațională, iar în martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului. CPI a acuzat aceste două figuri de răspundere în legătură cu „transferul ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în detrimentul copiilor ucraineni”. Cu toate acestea, Rusia a respins vehement aceste acuzații, în timp ce Ucraina a salutat decizia CPI.

Această reușită în repatriere oferă o rază de speranță într-o criză umanitară complexă și sensibilă, care a pus presiune pe relațiile dintre Rusia, Ucraina și comunitatea internațională. Este de așteptat ca Qatarul să continue medierea și să lucreze la restabilirea legăturilor dintre copiii ucraineni și familiile lor, în speranța de a rezolva această problemă umanitară urgentă.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Cătălin B
Cu o experiență de peste 20 de ani în media, Cătălin iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze.

.