Internațional

Marijuana, legalizată în Germania

Germania legalizează marijuana și devine cea mai mare țară din Uniunea Europeană care ia această decizie.

LIVING ERA BANNER

Parlamentul Germaniei a aprobat o lege privind legalizarea consumului de canabis în scop recreațional, transformând astfel Germania în cea mai mare țară din UE care adoptă o astfel de măsură. Reforma, care a stârnit atât așteptări, cât și temeri, a fost salutată de unii și primită cu rezerve de alții. La miezul nopții, în momentul în care a devenit legal consumul de marijuana, câteva sute de persoane au sărbătorit evenimentul în fața Porții Brandenburg din inima Berlinului.

Legea a fost aprobată de camera legislativă superioară a parlamentului german, după ce fusese adoptată anterior de Bundestag, în luna precedentă. Potrivit noii legi, adulții pot deține în mod legal până la 25 de grame de canabis pentru uz personal în spațiile publice. De asemenea, li se permite să cultive până la trei plante de canabis în propria locuință și să dețină până la 50 de grame pentru uz personal în cadrul domiciliului.

Cu toate acestea, legea impune și unele restricții. Astfel, consumul de marijuana în spațiile publice va fi interzis în școli, centre sportive și într-o rază de 100 de metri în jurul acestora. Aceste reglementări sunt menite să prevină consumul de canabis în zonele în care ar putea afecta comunitățile locale sau să pună în pericol siguranța publică.

„Un dezastru”

Planurile inițiale de vânzare a canabisului în magazine autorizate au fost abandonate din cauza opoziției UE, deși o a doua lege este în curs de elaborare pentru a testa vânzarea în magazinele din regiuni pilot, notează France24.

Guvernul german, o coaliție tripartită condusă de social-democrații cancelarului Olaf Scholz, susține că legalizarea va contribui la limitarea pieței negre în creștere a acestei substanțe populare.

Însă grupurile de sănătate și-au exprimat îngrijorarea că legalizarea ar putea duce la o creștere a consumului în rândul tinerilor, care se confruntă cu cele mai mari riscuri pentru sănătate.

Consumul de canabis în rândul tinerilor poate afecta dezvoltarea sistemului nervos central, ducând la un risc crescut de a dezvolta psihoză și schizofrenie, au avertizat experții.

„Din punctul nostru de vedere, legea, așa cum este scrisă, este un dezastru”, a declarat pentru AFP Katja Seidel, terapeut la un centru de dependență de canabis pentru tineri din Berlin.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

.