ActualitateEconomie

Lumea irosește 1,05 miliarde de tone metrice de alimente anual

Risipa alimentară rămâne o problemă gravă la nivel global. Datele arată că în 2022, lumea a irosit incredibila cantitate de 1,05 miliarde de tone metrice de alimente. Această risipă alimentară este cu atât mai tragică cu cât există încă aproape 800 de milioane de oameni care suferă de foamete în întreaga lume.

Risipă alimentară

Statisticile arată că o persoană obișnuită risipește în medie 79 de kilograme de alimente pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 180 de euro. Este crucial să înțelegem că fiecare persoană poartă o responsabilitate în reducerea risipei alimentare. Fie că este vorba despre consumatori, producători sau retaileri, eforturile colective sunt esențiale pentru a aborda această problemă și a reduce impactul său asupra mediului și asupra celor care suferă de foamete.

21 de țări au inclus pierderile și risipa de alimente în planurile lor naționale de climă. Acest lucru arată că există un angajament crescut în a aborda această problemă la nivel guvernamental și că se iau măsuri concrete pentru a gestiona mai eficient lanțurile de aprovizionare alimentară și pentru a promova practici mai durabile în industria alimentară.

13% din alimentele din lume sunt pierdute în timpul transportului de la fermă până la consumator

Raportul recent publicat de ONU dezvăluie cifre alarmante privind risipa alimentară la nivel global în 2022. Conform acestuia, aproximativ 1,05 miliarde de tone metrice de alimente au fost irosite în decursul unui singur an. Această cantitate uriașă reprezintă aproximativ o cincime din toate alimentele disponibile oamenilor și indică o problemă gravă în gestionarea lanțului de aprovizionare alimentară la nivel mondial.

În mod particular, raportul evidențiază că 13% din alimentele din lume sunt pierdute în timpul transportului de la fermă până la consumator, adăugându-se la risipa alimentară generată de gospodării, restaurante și alte sectoare din industria alimentară și comercială. Astfel, în total, aproximativ o treime din toate alimentele produse sunt risipite în timpul procesului de producție și distribuție.

Cifrele dezolante continuă și mai departe, arătând că o persoană obișnuită risipește în medie 79 de kilograme de alimente pe an, echivalentul a aproximativ 180 de euro.

În ciuda acestor cifre îngrijorătoare, doar 21 de țări au inclus pierderile și risipa de alimente în planurile lor naționale de climă, chiar dacă acestea generează între 8% și 10% din emisiile globale de încălzire a planetei. Aceasta subliniază nevoia imperioasă de acțiune la nivel global pentru a aborda risipa alimentară și pentru a promova practici mai durabile în lanțul de aprovizionare alimentară.

Reducerea risipei alimentare poate începe chiar de la nivelul fiecărui gospodar, prin planificarea atentă a cumpărăturilor, păstrarea și consumarea alimentelor înainte de a se strica și educarea despre importanța valorificării fiecărui aliment. Prin eforturi colective și acțiuni individuale, putem contribui la reducerea risipei alimentare și la asigurarea unei alimentații mai sustenabile și echitabile pentru toți.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

.