Politică

Lovitură de stat! Soldații din Niger susțin că l-au răsturnat pe președintele Mohamed Bazoum

Soldații din Niger au afirmat că l-au înlăturat pe președintele Mohamed Bazoum de la putere miercuri seara târziu, la câteva ore după ce membri ai gărzii prezidențiale l-au reținut pe politician la reședința sa oficială, notează Al Jazeera. Într-o declarație difuzată la televiziunea națională, colonelul-major Amadou Abdramane a declarat că „forțele de apărare și de securitate … au decis să pună capăt regimului actual”. „Acest lucru se întâmplă ca urmare a deteriorării continue a situației de securitate, a managementului social și economic prost.”

A șaptea lovitură de stat în Niger

Soldații au declarat că granițele țării au fost închise și că a fost instituită o stare de asediu la nivel național. De asemenea, toate instituțiile din țară au fost suspendate, a adăugat el. Abdramane a fost așezat și flancat de alți nouă ofițeri care purtau uniforme, asta în timp ce își citea declarația. Grupul, care se autointitulează Consiliul Național pentru Salvgardarea Țării, a avertizat împotriva oricărei intervenții străine. Anunțul a venit după o zi de incertitudine, în condițiile în care președinția Nigerului a raportat că membrii unității de elită a gărzii se angajaseră într-o „demonstrație antirepublicană”, iar agențiile de presă au raportat că Bazoum era reținut la palat de către forțele răzvrătite.

Nu este clar unde se afla președintele în momentul anunțului lui Abdramane sau dacă acesta a demisionat.

Statele Unite au cerut imediat eliberarea lui Bazoum.

„Am vorbit cu președintele Bazoum mai devreme în această dimineață și i-am spus clar că Statele Unite îl susțin în mod hotărât ca președinte ales în mod democratic al Nigerului”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. „Cerem eliberarea sa imediată”, a adăugat el. Preluarea puterii de către militari, care marchează a șaptea lovitură de stat în regiunea Africii de Vest și Centrală din 2020 încoace, ar putea complica și mai mult eforturile Occidentului de a ajuta țările din regiunea Sahel să lupte împotriva grupurilor armate legate de al-Qaeda și ISIS (ISIL).

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Alexandru
Alexandru are o experiență de peste 10 ani în mediul online, timp în care a publicat peste 5.000 de articole și a strâns cititori de prin toate colțurile lumii. Pasionat de artă și tehnologia viitorului, Alexandru scrie acum pentru NewsDealer. De asemenea, toate articolele de tip pamflet sunt semnate de Alexandru, care poate fi contactat pe adresa redacției, atât pentru a semnala "derapajele", dar și pentru colaborări.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *