Internațional

Liderii loviturii de stat din Niger sunt deschiși la diplomație

Intelectualii islamici nigerieni discută cu liderii loviturii de stat din Niger, iar simultan blocul regional ECOWAS analizează opțiunile pentru restabilirea unui regim pașnic, informează Al Jazeera.

LIVING ERA BANNER

Liderii loviturii de stat din Niger sunt dispuși să rezolve conflictul pe cale pașnică

Liderii loviturii de stat din Niger apelează la diplomație pentru a rezolva impasul cu blocul regional din Africa de Vest, conform unui grup de intelectuali islamici nigerieni care s-au întâlnit cu liderii militari în capitala Niamey.

Vizita s-a întâmplat în contextul în care Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) se gândește cum ar putea restabili un regim pașnic în Niger și ia în considerare inclusiv o posibilă intervenție militară.

Blocul vest-african face în continuare presiuni pentru o rezolvare pașnică, iar președintele ECOWAS și președintele nigerian Bola Tinubu au aprobat misiunea de sâmbătă la Niamey a delegației de intelectuali islamici, care a promis că va promova dialogul.

Întâlnirea grupului cu liderul guvernului militar, generalul Abdourahamane Tchiani, a durat câteva ore, a specificat Sheikh Abdullahi Bala Lau, care a condus delegația.

„El a spus că ușile lor sunt deschise pentru a explora diplomația și pacea în rezolvarea problemei”, a declarat Lau duminică într-un comunicat.

Tchiani ar fi subliniat legăturile istorice dintre Niger și Nigeria, spunând că țările „nu sunt doar vecine, ci și frați și surori care ar trebui să rezolve problemele pe cale amiabilă”.

Săptămâna trecută, ECOWAS a activat o forță militară de rezervă care va fi utilizată în ultimă instanță dacă negocierile eșuează.

SUA și Franța au peste 2.500 de militari în regiune și, împreună cu alte țări europene, au investit sute de milioane de dolari în asistență militară și în antrenarea forțelor din Niger.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Redacția NewsDealer
NewsDealer este o companie media înființată în 2023, cu jurnaliști de peste 10 ani experiență, care au trecut pe la ProSport, Digisport, precum și alte redacții mari din România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *