ActualitateInternaționalJustiție

Lider Yakuza, acuzat de SUA că ar fi încercat să traficheze materiale nucleare

Un presupus membru al mafiei japoneze a fost acuzat de procurorii americani că a conspirat să traficheze materiale nucleare.

Interlopul japonez a încercat să vândă uraniu și plutoniu

Takeshi Ebisawa, în vârstă de 60 de ani, ar fi încercat să vândă uraniu și plutoniu pe care credea că vor fi transferate în Iran pentru a fi folosite în construcția unei bombe nucleare. Acesta a fost deja acuzat, împreună cu un co-defendant thailandez, de infracțiuni legate de arme și droguri în aprilie 2022.

Autoritățile americane susțin că Ebisawa, care este ținut în detenție într-o închisoare din Brooklyn, ocupă o poziție de vârf în sindicatul japonez al crimei organizate, cunoscut sub numele de Yakuza, cu operațiuni în Sri Lanka, Myanmar, Thailanda și SUA.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că Ebisawa și „confrații săi au prezentat mostre de materiale nucleare în Thailanda” unui agent sub acoperire al Agenției americane pentru Combaterea Drogurilor (DEA). Agentul s-a dat drept traficant de droguri și arme cu legături cu un general iranian. Mostrele nucleare, provenind din Myanmar, au fost confiscate de autoritățile thailandeze și transferate investigatorilor americani. Un laborator american a confirmat că materialul conținea uraniu și plutoniu de grad militar.

Procurorii susțin, de asemenea, că Ebisawa a încercat să achiziționeze cantități mari de arme de calibru militar în numele unei grupări rebeli din Myanmar. Printre armele dorite se numără rachete sol-aer, puști de asalt cu lunetă, rachete de diferite calibre și o varietate de echipament tactic.

Matthew G. Olden, adjunctul procurorului general, a declarat: „Este înfricoșător să ne imaginăm consecințele pe care le-ar fi avut această tranzacție, motiv pentru care Departamentul de Justiție va face responsabili pe cei care trafichează aceste materiale și amenință securitatea națională a SUA și stabilitatea internațională”, potrivit BBC.

Potrivit procurorilor, Ebisawa a fost în contact cu agentul DEA încă din februarie 2020 în legătură cu vânzarea de materiale nucleare. El a explicat prin comunicări criptate că uraniul „nu este bun pentru sănătatea dumneavoastră”. Ulterior, în septembrie același an, Ebisawa ar fi trimis prin e-mail agentului DEA sub acoperire o scrisoare purtând numele unei companii miniere și oferea să vândă 50 de tone de uraniu și toriu pentru 6,85 milioane de dolari.

Ebisawa este acuzat de conspirație pentru săvârșirea traficului internațional de materiale nucleare, conspirație pentru import de narcotice, conspirație pentru achiziționarea, transferul și deținerea de rachete antiaeriene și spălare de bani. Co-conspiratorul său în acest caz, Somphop Singhasiri, în vârstă de 61 de ani, cetățean thailandez, este acuzat de infracțiuni legate de droguri și arme. Cei doi vor fi citați în fața unui tribunal federal din New York joi.

Ne poți urmări pe Google News, Facebook, Instagram, X, și YouTube

Basalău Fabian
Fabian are o experiență de peste 5 ani în online. A scris pentru publicații de renume în România, printre care ProSport și Digisport. Fabian este un pasionat al sportului, al artei și al tehnologiei. Este pasionat de social media și iubește să scrie!

.